En kvinna placerades av Sollentuna socialkontor på kvinnojour efter en bedömning om behov av akut skydd.
Hon fick inte i samband med insatsen information om eventuella egna kostnader för det skyddade boendet.
Kvinnan uppmanades av socialkontoret att ansöka om boendet som ekonomiskt bistånd, vilket avslogs med motiveringen att ”behovet kunde tillgodoses genom sökandes egna inkomster”.
Den aktuella kvinnojouren som anmälde detta ansåg att beslutet ledde till att kvinnan återvände till hemmet av oro för den uppkomna ekonomiska situationen. Och Socialstyrelsens beslut är tydligt.
Klagomål
”Sollentuna socialnämnd brister i sitt ansvar att genomföra utredning enligt 11 kap. l § SoL utifrån den våldsutsatta kvinnans behov och i enlighet med SOSFS 2009:22. Vidare brister socialnämnden genom att bedöma den enskildes ekonomiska förhållanden vid prövning av behovet av bistånd som inte avser försörjningsstöd.”
Under de 52 dagarna kvinnan bodde i det skyddade boendet hade socialtjänsten endast ett möte med henne. Anmälarna antar då att socialtjänsten överlämnat stöd och hjälpinsatser som kommunen ansvarar för enligt 5 kap. 11 § SoL till kvinnojouren att utföra.
Jouren framför klagomål på hur ärenden handläggs vid Sollentuna socialkontor gällande betalningsansvar för kvinnor placerade på kvinnojourer.
De menar att boende på en kvinnojour bedöms som ett ekonomiskt bistånd och inte som stöd och hjälpinsats, vilket det ska göra. Annars får våldsutsatta kvinnor som placeras på kvinnojour avslag till boendet när de har egna inkomster.
Välkomnar beslutet
Socialstyrelsen bekräftar detta i sitt beslut: ”bistånd till skyddat boende är en stöd- och hjälpinsats och inte försörjnings stöd. […] stöd- och hjälpinsatser av behandlingskaraktär ska inte vara ett kostnadsansvar för den enskilde vårdtagaren.”
Förbundsordförande för SKR Carina Ohlsson blir inte förvånad när hon får höra talas om detta.
– Jag har sett detta förut och det är förödande för den utsatta personen. De har ju ändrat i socialtjänstlagen till "ska få" hjälp. Men ändå så handlägger vissa kommuner detta som ett ekonomiskt bistånd och som även då ibland avslås av socialtjänsten, säger hon och välkomnar samtidigt Socialstyrelsens beslut.
– Bra att det granskas och jag hoppas verkligen att de ansvariga tar till sig av kritiken. Stöd och hjälp för våldsutsatta ska vara en del av välfärden. Söker man sig till en kvinnojour så ska man få hjälp.
Feministiskt Perspektiv har sökt chefen på Sollentuna socialtjänst Kerstin Lidman, utan resultat.