Startsida - Nyheter

Våldtäktsdom mot afghansk fängelsechef välkomnas

En Afghansk fängelsechef har dömts till 16 års fängelse för att han våldtagit en tonårsflicka. Det hände för tre år sedan i provinsen Logar, sedan flickan anhållits efter att ha rymt hemifrån. Enligt flickans advokat hotade fängelsechefen Sayed Nasir Ahmad med att döda henne om hon sade något om våldtäkten. Själv förnekade han anklagelserna och sade sig vara utsatt för en komplott. Domen välkomnas av kvinnoministern, Husn Bano Ghanzanfar och menade att domar som denna är en av vägarna mot minskat våld mot kvinnor i landet.

Domen kommer samtidigt som antalet fall där kvinnor misshandlats och dödats ökat kraftigt. Den oberoende människorättskommissionen i Afghanistan har nyligen rapporterat att 52 kvinnor mördades de senaste fyra månaderna, jämfört med 20 under hela förra året, och 1 000 fall av våld mot kvinnor rapporterades, jämfört med 1 300 hela förra året. I de flesta fall går förövarna fria.

Hanifa Safi, regional ledare, dödades i fredags av en bilbomb som fästs vid hennes bil i östra Afghanistan. En månad tidigare avrättades en kvinna offentligt för påstådd otrohet, en timme med bil från Kabul. Aktivister och en del lagstiftare anklagar regeringen med president Hamid Karzai i spetsen för att bortse från kvinnors rättigheter nu när planen är att förhandla med talibanerna och utländska trupper förbereder tillbakadragande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV