Startsida - Nyheter

Välutbildade kinesiskor möter ojämställt arbetsliv

Kinesiska kvinnor har numera samma möjligheter till utbildning som män. När det gäller uppfostran, förväntningar och inkomster är skillnaderna mellan kvinnor och män dock fortsatt stora. Den slutsatsen drog deltagare i ett panelsamtal under mötet "New Champions" anordnat av World Economic Forum (WEF) i Tianjin, Kina, den 11-13 september, enligt ett pressmeddelande från WEF.

Paneldeltagarna – som bestod av representanter från bland annat den akademiska världen, media och näringslivet – var överens om att det är kulturella förväntningar och föreställningar som hindrar många kvinnor från att nå framgång i arbetslivet. Han Zhenong från China Entrepreneur Magazine gav ett exempel: när unga reser hem till landsbygden för att fira det kinesiska nyåret, Spring Festival, får killar och tjejer olika frågor av sina familjer. Medan tjejer tillfrågas om vilken slags man de är gift med, får killarna frågor om jobb och karriär.

Kvinnor tjänar i genomsnitt 69 procent av vad män tjänar i Kina, och har 27 procent av platserna i den nationella folkkongressen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV