”Vi delar jämställdhetsminister Nyamko Sabunis uttalande att förslaget till en femte världskonferens på regeringsnivå kritiskt måste skärskådas.”
Det skriver en rad organisationsrepresentanter från Sveriges Kvinnolobbys uppföljningsmöte om FN:s 56:e Kvinnokommission.
Kvinnorörelsen tar initiativ när kvinnors rättigheter hotas – Uttalande från Sveriges Kvinnolobbys uppföljningsmöte om FN:s 56:e Kvinnokommission
Mötesdeltagare vid Sveriges Kvinnolobbys uppföljningsmöte av FN:s 56:e Kvinnokommission uttrycker vår besvikelse över att årets session inte resulterade i gemensamma överenskommelser. Resultatet ser vi som ett tecken på att kvinnors rättigheter runt om i världen motarbetas på ett för oss oroande sätt.
Vi avvisar det initiativ som FN:s generalsekreterare tagit till en femte världskonferens. Initiativet möts inte av den entusiasm som förväntades komma från kvinnorörelsen. Vår klara uppfattning är att om Pekingplattformen öppnas för förhandlingar kommer kvinnors rättigheter försvagas och tidigare gjorda överenskommelser riskerar att tillintetgöras.
Vi delar jämställdhetsminister Nyamko Sabunis uttalande i Svenska Dagbladet den 17 april 2012 om att förslaget till en femte världskonferens på regeringsnivå kritiskt måste skärskådas.
Vi menar att initiativ krävs för att mobilisera för kvinnors rättigheter och för att förbättra genomförandet av Pekingplattformen, i Norden, i Europa och i världen. Vi vill uppmärksamma regeringen på den styrka och potential som finns hos kvinnorörelsen och andra kvinnorättsaktörer i det civila samhället.
Kvinnorörelsen har spelat en avgörande roll för att öka kvinnors handlingsutrymme och stärka kvinnors positioner. De starka överenskommelser som Pekingplattformen bär förklaras till stor del av kvinnors engagemang och aktiva delaktighet i antagandet av överenskommelserna.
När de stater som vill kringskära kvinnors liv och rättigheter nu utövar stort inflytande i internationella förhandlingar, är det viktigare än någonsin att ta till vara den kunskap och kraft som finns inom den globala kvinnorörelsen.
FN:s Kvinnokommission är fortsatt viktig, men de progressiva krafterna måste agera enat om förverkligandet av kvinnors fulla och odelbara mänskliga rättigheter ska förverkligas.
Sveriges Kvinnolobby har tagit initiativ till att i samarbete med den nordiska kvinnorörelsen beslutsamt kraftsamla i en stor kongress med syfte att vända den negativa trenden. Vi har påbörjat arbetet med Nordiskt Forum Malmö 2014 – New action on women’s rights. Beijing platform for action är ett kraftfullt dokument som vi vill förverkliga genom ett forum för framsteg.
Sveriges regering inbjuds att stödja detta arbete.
Stockholm 12 juni 2012,
Monica Cristea, Riksförbundet internationella föreningen för invandrarkvinnor, RIFFI
Johanna Dahlin, Sveriges Kvinnolobby
Marina Davidsson, Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol – och Narkotikafrågor KSAN
Ida Gabrielsson, Vänsterpartiet
Helena Hellström Gefvert, Miljöpartiets jämställdhetskommitté
Wiveca Holst, Dea-föreningen
Josefine Karlsson, Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF
Sandra Karlsson, Makalösa Föräldrar
Ewa Larsson, Gröna Kvinnor
Louise Lindfors, Fredrika Bremerförbundet
Inger Malm, Sverigeunionen av Soroptimistklubbar
Agneta Norberg, Kvinnor för fred
Solveig Roth Johansson, Sveriges Quinnoråd, SweQ
Aase Smedler, UN Women, Nationell kommitté Sverige
Elvy Svennerstål, Svenska Kvinnors Europanätverk, SKEN
Stephanie Thögersen, Sveriges Kvinnolobby
Margareta Winberg, UN Women, Nationell kommitté Sverige
Gertrud Åström, Sveriges Kvinnolobby