Startsida - Nyheter

”Vi deltar i allt med liv och lust”

Vilka sakfrågor står högst på den politiska dagordningen för Fi Simrishamn?

- Vi har naturligtvis lyft de "traditionella" frågorna om heltid och uppvärdering av löner och trygga anställningar inom kvinnodominerade områden. Frågan om jämställdhetsstrateg och en politisk ledning för jämställdhetsarbetet. Frågan om aktuella jämställdhetsplaner och ett aktivt arbete mot diskriminering. Att kommunen ska möta kvinnors behov av rådgivning i beroendeproblematik och när det gäller mäns våld mot kvinnor.

- Men vi lyfter också kvinnors företagande, kräver bostadsförsörjnings- och energiplaner, deltar i visionsarbetet och det stora arbetet med en översiktsplan och så vidare. Vi deltar i allt med liv och lust och med genusglasögonen på näsan. Vi har också lagt en egen budget. Jag kan säga att vi snarare pekar på helhet och samband än lyfter ut särskilda frågor.


Vilka strategier använder ni er av för att få igenom Fi:s politik?

- Vi utvecklar politik på lång sikt (vision 2030), på några års sikt (mandatperioden), och på kort sikt (budget för kommande år). Vi förhåller vår kommunala politik till det politiska dokument som är Fi-politik på nationell nivå.

- Vi har särskilda studiedagar då vi diskuterar politik och utvecklar kunskap. Vi har hela tiden siktet inställt framåt, bland annat för att stå ut med det faktum att vi inte har majoritet! Eftersom alla är nya i politiken är det viktigt att vi tar väl hand om vandra och pratar om vad det betyder att gå från att vara frustrerad och aktiv medborgare och bli kommunal beslutsfattare.


Vad är Fi:s framtidsplaner i Simrishamn? Vad vill ni åstadkomma?

- Vi vill vara med och göra Simrishamn till en kommun som är jämställd. Där verksamheten är jämställdhetscertifierade och där varje medborgare lever fri från diskriminering. Vi ska vara en inspiration för andra - både andra Fi-medlemmar men också andra kommuner. Vi ska visa att arbetet för jämställdhet är en motor i ett moderniserings- och utvecklingsarbete som ger skjuts åt den kommunala demokratin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV