Nyheter

Viktig vecka väntar vänsterbacken

– Vi har spelat mot väldigt bra motstånd i flera matcher i rad nu och lyckats gå vidare i Champions League, så det var skönt att få utdelning på alla chanser vi skapade, sade Sara Thunebro efter målkalaset där hon själv deltog i många anfall.

Tyska Bundesliga är känt för att ha höga publiksiffror för damfotboll och de femtonhundra åskådare som hade kommit till Stadion am Brentanobad den mulna söndagsförmiddagen kunde knappast bli besvikna.

I ligan ligger Frankfurt fyra men har trots det inte långt upp till toppen då det är mycket jämnt. Men innan den avgörs ska laget spela två finaler, först i tyska cupen och därefter vårens storfinal i Champions League.

– Vi fokuserar på den matchen som ligger framför oss vare sig det är Champions League, cup eller serien. Vi har absolut som mål att komma högre upp i tabellen i slutändan och vi har fortfarande matcher kvar mot topplagen så vi ska avancera där också, sade Sara Thunebro om slutstriden i ligan.


Final på ”hemmaplan”

Damernas Champions League final spelas i München den 17 maj, två dagar innan herrarnas. Damfotboll är stort i Tyskland som arrangerade Fotbolls VM förra sommaren och då hyllades för bra organisation och höga publiksiffror.

Med tyskt lag i finalen och biljettpriser mellan sju och tio euro kan det bli en hög publiksiffra även här.

– Som svensk känner jag kanske inte samma känsla som tyskarna. Men självklart kommer vi att ha mycket fans bakom oss. Om inte en tolfte spelare är på läktaren så tror jag i alla fall att elva och en halvan är där. Och det är roligt att spela i Tyskland när fotbollen är så stor här, sade Sara Thunebro.

I finalen ställs hon mot fjolårets vinnare, det franska laget Olympique Lyonnais, och även en annan svenska, Lotta Schelin.

Sara Thunebro hoppas på att kunna spela från start i sin första Champions League final men tillägger att det är tuff konferens.

– Jag har fått ganska lite speltid nu, men har spelat två matcher i rad vilket är skönt. Det gäller att prestera på träningarna. Det gör också att man håller sig på en hög nivå hela tiden, men i slutändan är det inte jag som tar det beslutet utan vår tränare.


Uppvaktad av motståndaren

När Sara Thunebro kom till Frankfurt för tre år sedan hade även Olympique Lyonnais visat intresse för henne, men hon föredrog den tyska klubben.

– Det är väldigt hög nivå på tyska ligan. Det finns fler bra lag än i den franska och som försvarsspelare så behöver jag hålla igång. I dag ångrar jag inte mitt beslut.

FFC Frankfurt räknas till de bättre lagen i Europa med tre tidigare Championstitlar och ett flertal Bundesligatitlar under 2000-talet, men sedan Sara Thunebro kom till laget har klubben endast har vunnit en titel, den tyska cupen, något som vittnar om den hårda konkurrensen i Tyskland.

Svenska klubbkompisen Jessica Landström som också spelar i Frankfurt lämnar vid säsongens slut Tyskland för Djurgården, klubben där Sara Thunebro spelat större delen av sin karriär.

Sara Thunebro har skrivit på för ett år till i Tyskland men utesluter inte att återvända till Damallsvenskan.

– Nu börjar jag komma in i den åldern där man tar ett år i taget. Jag tycker fortfarande att fotboll är enormt roligt. Än så länge tycker jag det är motiverande att spela i en så stor klubb som Frankfurt, men jag stänger inga dörrar.


Bra OS-förberedelse

När säsongen i Tyskland tar slut väntar OS med landslaget i sommar. Sara Thunebro ser det bara som positivt för uppladdningen att spela mycket innan OS.

– Nu har vi grymt bra matcher framför oss den här avslutande månaden och det viktigaste för mig är att ta plats i startelvan så många matcher som möjligt och hålla en hög nivå. Helst vill hon inte behöva jämföra Champions League med OS.

– Det är olika turneringar. Det är alltid speciellt att sätta på sig landslagströjan och representera sitt land, men det är också en pirrande känsla att veta att man ska ut och spela en Champions League final. Det beror ju på hur det går.

Vilka mål vill du uppnå innan du slutar?

– Självklart OS i sommar, men jag får se hur speltiden ser ut här i Frankfurt och hur det går.

Man måste hela tiden hålla formen uppe, men är det så att jag spelar bra och mår bra så är EM ett mål. Det skulle vara roligt att avsluta på hemmaplan.

När du säger avsluta…

– Så börjar jag se slutet, ja.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV