Startsida - Nyheter

Vill vidga kvinnors utrymme

Från och med denna vecka kommer Maria Jacobson regelbundet att skriva krönikor i Feministiskt Perspektiv. Vi hälsar henne varmt välkommen och har ställt tre frågor om mediekritik, engagemang och boxning.

Du har sysslat länge med mediekritik. Har något förändrats till det bättre?

– Jag tycker att det bland medieanvändarna finns en större medvetenhet om stereotyper och vilken skada de gör. Jag tror att rätt många retar sig på hur underrepresenterade kvinnor är i nyhetsflödet. På en del redaktioner strävar man efter jämställdhet i utbudet, vilket är glädjande. En del reklamproducenter visar andra bilder än de gängse könsstereotyperna. Det jag saknar är politiska initiativ, eller åtminstone ställningstaganden. Sverige har åtagit sig att arbeta för att motverka stereotyper och underrepresentation i olika internationella konventioner, men sedan 2006 är det väldigt tyst i frågan.

Hur väcktes ditt engagemang?

– I början av 1990-talet var aktiv i en förening för personer med ätstörningar och blev förfärad när jag insåg att man genom medierna fick legitimitet att nedvärdera sin kroppar. Att smalhetsidealet upprätthöll en kroppsskam. Då började jag, tillsammans med min kollega Maria Edström, att mer systematiskt studera kvinnobilder. Vi bjöd in ett gäng journalister och visade vad vi kommit fram till – och därur föddes initiativet Allt är Möjligt.


Ett annat av dina intressen är boxning. Finns det någon koppling mellan boxningen och mediekritiken?

– Ja. Båda handlar om att vidga kvinnors utrymme och om feministiska strategier. Mediekritikens syfte är att öka utrymmet för kvinnor på en manligt dominerad arena och att försöka omformulera nyhetsagendan. Att vidga bilden av kvinnan – och mannen – för att på sikt förändra synen på kön. Boxning är en manligt dominerad sport som till synes uttrycker traditionellt maskulina principer om kamp och våld. Jag har märkt på mig själv – och andra kvinnor som boxas – att det snarare handlar om att människor – oavsett kön, har kapacitet att kämpa och slå. Boxande kvinnor ifrågasätter – och förändrar – traditionella föreställningar om kön. Personligen ser jag boxning som frigörelse; att ta för sig, ta plats, kroppslig och mental styrka, om självaktning och att vilja styra sitt liv så mycket som möjligt. Dessutom är självförsvar bra att kunna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV