Att tillsvidareanställda mår sämre på arbetsplatser med många visstidsanställda beror på att de måste ta ansvar för verksamheten, hoppa in när det saknas personal och ständigt lära upp nyanställda. Det är en av slutsatserna i rapporten Utarbetad eller utbytbar, som Handels presenterade i måndags.
Där framgår också att kvinnor löper störst risk att drabbas av trötthet och håglöshet, då de i större utsträckning än män jobbar i butik.
Sex av tio fast anställda på butiker med mycket tillfällig bemanning kommer alltid eller ofta hem utmattade efter jobbet. Detsamma gäller inte på arbetsplatser med mer varaktig bemanning, då färre än fyra av tio tillsvidareanställda uppger samma sak.
– Vi ser ett tydligt samband mellan hur de tillsvidareanställda mår och i vilken grad arbetsgivaren utnyttjar visstidsanställningar, säger Susanna Gideonsson, Handels första vice orförande.
Enligt Susanna Gideonsson har debatten hittills handlat om de visstidsanställda och hur deras hälsa påverkas av otrygga jobb.
– Men problemet är mycket större än så, säger Susanna Gideonsson. Hela arbetsplatsen drabbas när ett företag sätter de tillfälliga anställningarna i system.
Undersökningen har genomförts under det första kvartalet 2012 och då hade en fjärdedel av arbetarna i detaljhandeln en tillfällig anställning. Dessutom har tim- eller behovsanställningar ökat.
– Det påverkar arbetsmiljön negativt och ökar risken för stressrelaterade sjukdomar. I slutändan drabbar det även företagens resultat, säger Susanna Gideonsson.