I lördags tog Amina Filali livet av sig genom att svälja råttgift. Hon blev 16 år. Självmordet är direkt resultat av traditionen att låta våldtäktsmän komma undan bestraffning genom att gifta sig med sitt offer.
Amina Filali kom från staden Larache i norra Marocko. När hon våldtogs av en 26-årig man förra året anmälde hennes familj övergreppet till en familjedomstol – som har hand om den här typen av fall. Men efter påtryckningar från våldtäktsmannen och hans släkt gick föräldrarna med på att låta Amina Filali gifta sig med honom.
Det är en tradition fortfarande förekommer i det marockanska samhället i syfte att undvika social och moralisk skandal konstaterar Saida Boughdia, universitetslärare i Fez.
– Enligt strafflagen ska våldtäkt mot minderåriga under 18 år ge fängelsestraff. Problemet är att domarnas egna värderingar och fördomar tillåts ha inflytande över fall som Aminas. Det betyder att om en domare saknar genusperspektiv blir värderingen av fallet alltid till förmån för männen, säger hon.
I morgon, lördag, har kvinnoorganisationer kallat till en demonstration utanför parlamentet i Rabat med följande krav; att förundersökning inleds mot mannen för att ha våldtagit, misshandlat och underlåtit att hjälpa Amina Filali när hennes liv var i fara, att den punkt i strafflagen som möjliggör äktenskap mellan en minderårig och den person som begått övergrepp mot barnet upphävs omedelbart eftersom den står i uppenbar strid med internationella fördrag och konventioner som ratificerats av Marocko, att lagstiftningen om våldtäkt skärps och att de påföljder som anges också tillämpas att domare utbildas och att det blir möjligt för kvinnor i Amina Filalis situation att ogiltigförklara den här typen av äktenskap.
Förhoppningen är att Amina Filalis död inte ska ha varit förgäves.
Sedan Marockos konstitution ändrades i somras ska kvinnor och män ha lika rättigheter på alla områden, och landet har beskrivits som en föregångare i regionen vad gäller jämställdhet.
Förutom demonstrationer runt om i landet pågår en namninsamling via nätet, som enligt Huffington Post hittills samlat över 1 000 underskrifter.