Om två år ska fotbollstränare som vill diskutera homofoba, rasistiska och sexistiska normer ha ett nytt material att ta hjälp av. Det är AIK, Gestriklands Fotbollförbund, SKR, RFSU, RFSU Stockholm och RFSL som står bakom projektet som precis inletts.
– Materialet ska ligga nära spelarnas och tränarnas vardag. Vi vill in på det svettigaste passet, säger projektledaren Sofia B Karlsson.
Sexism. Rasism. Homofobi. Företeelser som ofta kommer upp när en diskuterar vilka normer om råder inom lagidrotter. Fotbollen är inget undantag.
För att komma någon varit med de här frågorna startas nu ett projekt som förhoppningsvis kommer att göra skillnad.
– Vi ska ta fram metodmaterial som ska vända sig till alla unga spelare mellan fyra och 19 år. Materialet ska också rikta sig till tränarna, säger Sofia Karlsson.
Hon är anställd av AIK Fotboll, men det finns alltså fler organisationer med i arbetet och metodmaterialet kommer att tas fram av Amphi produktion.
För att hitta bakgrunden till projektet får man backa bandet några år. Då arbetade Sofia B Karlsson med ett annat projekt som undersökte varför så få killar sökte sig till vården.
”Känns bra”
Ungefär samtidigt undersökte AIK Fotboll normer och attityder i ett av sina fotbollslag. De två projekten började samarbeta och hade utbyte av varandra.
– Vi tyckte inte att vi var klara med de här frågorna kring vilka normer som finns i fotbollsvärlden. Så då drog vi igång det här.
Att just AIK Fotboll är drivande fotbollsklubb i detta kan beskrivas som en blandning av slumpen, drivande personer och en styrelse som prioriterar de här frågorna. För just värdegrund och attityder har funnits länge på agendan i stockholmsklubben.
– AIK-stilen är ett dokument som alla spelare måste skriva under där värdeorden ansvar, attityd och respekt är väldigt viktiga. Dessutom har klubben numera en person anställd som arbetar med värdegrundsfrågor på heltid. Det känns bra när Sveriges största klubb tar tag i detta och visar att frågorna är viktiga.
Projektet är inte det första som inriktar sig på kombinationen värdegrundsfrågor och idrott. Men till skillnad från många andra projekt menar Sofia B Karlsson att det här kommer att vara mer integrerat i sporten som sådan.
Andra insatser har handlat om saker som att räkna huvuden i styrelser eller se över mer strukturella frågor. Det arbetet hon precis har påbörjat ska ta sig in i fotbollens kärna: det som händer på planen.
– Vi ska prata om det som händer i omklädningsrummet och på läktaren, men vi ska fokusera på planen. Kommer nog bli lite mer kvalitet än kvantitet. Jag är helt övertygad om att man kan träna vristskott och fundera på normen nästan samtidigt.
Vardagliga arbetet
Även om arbetet kommer att utgå från AIK:s verksamhet är tanken att materialet ska kunna användas av andra föreningar.
Sofia B Karlsson understryker vikten av ett de lärdomar och erfarenheter hon och de andra kommer att göra ska spridas till andra. För problemet med de sexistiska normerna finns inte bara i storstäderna.
– Det är därför det är så bra att Gästriklands fotbollsförbund är med, för där finns det många småklubbar. Det här får inte bli Stockholmsfixerat, säger hon.
Hur materialet ska se ut och vilken form det kommer att ta är inte bestämt ännu. Det finns tankar på att använda sig av film.
– Tränarna ska inte känna att de måste gå en tio timmars teorikurs, utan vi vill få in det här i det vardagliga arbetet.