Nyheter

Alice Munro – den 13 kvinnan

Sekunderna efter att årets Nobelpristagare i litteratur offentliggjordes gick det ett glädjerus genom de sociala medierna som nu börjar fortplanta sig till nyhetsmedia, hemsidor och bloggar. Alice Munro har länge varit favortitippad och fanns i år till och med högt upp på Ladbrokes 10 i topp-lista (nummer fyra). Ändå var det många som befarade ännu en manlig pristagare. Johanna Ögren på bokhora.se hade påbörjat ett inlägg med ”Grattis mannen” och Märit Rönnols sammanfattade förhandssnacket: ”97 män och 12 kvinnor. Inte ens om Svenska Akademien delade ut Nobelpris till kvinnor i 40 år i sträck skulle könsfördelningen jämnas ut.”

Men nu lyckades trots alla farhågor den organisation som litteraturprofessor Ebba Witt Brattström för bara några dagar sedan fortfarande kallar för ”feodal klubb för inbördes beundran” i Min sanning i SVT att jämna ut könsbalansen åtminstone en smula i pristagarlistan. Dessutom med en författare som har oerhört hög status i den västerländska litteraturvärlden. Munro har fått många andra priser tidigare och har jämförts med Anton Tjechov. I Svenska Akademiens motivering kallas hon för ”den samtida novellkonstens mästare”. Under hela sin författargärning har hon skildrat kvinnoliv och mitt under andra vågens kvinnorörelse skrev hon verket Lives of Girls and Women (1971).

Många av Munros novellsamlingar berättar om kamp med tillvaron i en lantlig miljö i Kanada, lik den hon själv växte upp i. Bokförlaget Atlas, Alice Munros svenska förläggare, berättar idag jublande om hur utgivningen av Munro är en del i ”en bredare satsning på översättningar av högkvalitativ skönlitteratur skriven av kvinnliga författare som har pågått under flera år”. Genom sin novellkonst har Munro utvecklat skrivandet och litteraturen i sig. Hennes stilistiska och psykologiska skicklighet väcker nya tankar och känslor hos läsaren som också får ord för egna upplevelser som kanske inte har gått att formulera tidigare.

Att den 13:e kvinnan får Nobelpris år 2013 är någonting att glädjas åt, inte minst för alla nya läsare som nu lär känna ett stort författarskap för första gången.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV