Prenumerera

Logga in

Nyheter

#almedalen13: Botkyrka kommun och demokratin

Botkyrka kommun har varit i blåsväder i samband med den försäljning av kommunala hyresrätter i Alby som klubbades i förra veckan. I tisdags fanns kommunen och flera organisationer som är aktiva där representerade i Almedalen och talade om en kommun som satsar på de unga.

Under parollen långt ifrån lagom presenterade Botkyrka kommun några av de projekt kommunen är mest stolt över. Ett av dessa är Ungdomsfullmäktige som drivits i kommunen i elva år.

– De har gjort massa bra, samtidigt som det också ligger utmaningar framför oss. Vi vill bejaka demokratin lokalt, och för tio år sedan bestämde vi att göra utrymme så att unga ska skulle kunna göra sina röster hörda, sade kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren, S.

”Vi är en brygga”

En av de som jobbar med Ungdomsfullmäktige är Daniela Stojkovic som förklarade varför deras arbete är viktigt:

– Vi är på skolorna varje dag och ser vad som behöver förbättras. Vi är som en brygga mellan skolorna och kommunen, sade hon.

– Vi försöker få in många ungdomar med olika bakgrunder, försöker få lika mycket tjejer som killar, och unga med olika perspektiv. Vi träffas allihop och lär känna varandra, det är därifrån det interkulturella kommer.

Egenmakt stärker demokratin

Luis Lineo, verksamhetsansvarig på Fanzingo berättade om organisationens strävan:

– Med egenmakt känner man sig delaktig i samhället och blir engagerad, sade han och visade inslag ur filmer som de producerat för att få igång samtal om fördomar.

– Först måste vi få upp fördomarna till ytan, sedan kan vi börja jobba med dem, sade han och berättade också om lokala bloggar där unga i Botkyrka kan göra sina röster hörda.

Ungas röst

Mycket fokus lades under på mötet på vikten av att stärka demokratin och ge utrymme och röst åt unga människor i kommunen. Just de frågorna har kommunen kommit under kraftig kritik för den senaste tiden på grund av försäljningen av 1300 av Botkyrkabyggens kommunala bostäder i Alby. Många unga i kommunen har jobbat hårt den senaste tiden för att samla in namnlistor med krav på en folkomröstning om försäljningen.

Nätverket Alby är inte till salu fick ihop tillräckligt med namn, men ett par tusen av namnen godkändes inte av kommunens valnämnd och försäljningen klubbades igenom utan folkomröstning. Kritiken från Alby är inte till salu har varit massiv och ifrågasatt just kommunens inställning till lokaldemokrati och medborgarinflytande.

Förra veckan stod Botkyrka kommun i fokus efter att fullmäktige beslutat att sälja ut Botkyrkabyggens lägenheter i Alby till en privat aktör trots de stora protesterna mot försäljningen som Alby är inte till salu mobiliserat till på kort tid bland annat genom en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning i kommunen.

Hur ska förtroende byggas upp?

På Feministiskt perspektivs fråga om kommunens syn på Alby är inte till salu och deras arbete för att ge unga röst, samt på hur förtroende ska kunna skapas svarade Katarina Berggren att de kommer att behöva ha många samtal om detta:

– Det är en viktig fråga du tar upp. Många namn samlades in men namninsamligen räckte inte. Jag har full respekt för personer och partier som tycker att det ändå borde ha skett en folkomröstning.

– Vi behöver ha fortsatta samtal om det, och de samtalen känner jag att vi redan har börjat här under Almedalsveckan, sade hon med hänvisning till att kommunen i söndags hade ett seminarium där även folk från Megafonen och Pantrarna deltog.

Luis Lineo underströk att de som startade den kampanjen mot försäljningen till stor del var unga tjejer och att de förtjänade att rosas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV