Startsida - Nyheter

#almedalen13: Osmickrande miljöpris till AP-fonderna

I dag presenterade miljö- och solidaritetsorganisationen Jordens Vänner mottagaren av årets Greenwash-pris. Priset uppmärksammar företag, organisationer eller personer som ägnat mer energi på att skapa en grön image än att hålla sina löften om miljöåtgärder och delas ut för fjärde året i rad.

AP-fonderna nominerades med följande motivering:

De svenska AP-fonderna har till uppdrag att förvalta svenska folkets pensionspengar, och placera dem med hänsyn till miljö och etik, utan att det påverkar avkastningen negativt. I detta förhåller de sig också till internationella riktlinjer. Ett av de företag som första och sjunde AP fonden investerar i är Sime Darby som anklagats för att bryta mot FNs Global Compact riktlinjer som första AP fonden uppger sig följa. Dessutom investerar AP-fonderna drygt 9 500 miljoner kronor i världens sex största oljebolag och inget av de företag där AP-fonderna har sina största investeringar prioriterar förnyelsebar energi. Detta rimmar mycket dåligt med fondernas krav på att ta hänsyn till miljö och etik.

Prisutdelningen ägde rum i eftermiddags i Almedalen. Bland de nominerade fanns, förutom AP-fonderna, Stockholms stad "som eldar med kol och bygger Förbifart", Fortum Värme som "sänder ut olivgrönskande budskap men insatsen är liten" och ICA som "lovar närproducerat men kör med importvaror i egna märken".

2012 gick priset till Stora Enso, som sedan dess figurerat flitigt i media för sitt bristande hållbarhetsarbete i Kina, och åkt ur Dow Jones hållbarhetsindex. I ett pressmeddelande konstaterar Jordens vänner att det var rätt att dela ut priset till Stora Enso, och att det som hänt därefter bevisar att företaget behöver arbeta mycket mer med miljöfrågorna.

Mer läsning om greenwashing:

Sime Darby och anklagelserna mot dem

AP-fondernas investeringar i palmoljejätten Wimar

AP-fondernas brister när det gäller hänsyn till miljö och etik

Debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet

Jordens Vänners, Kristna Fredsrörelsens, FIAN:s och LAG:S aktion för etiska pensioner 17 april 2013

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV