Startsida - Nyheter

#almedalen13: Ser skäl för S att lyfta jämställdhetspolitiken

Feministiskt Perspektiv valde precis som förra året under Almedalsveckan att pressa Socialdemokraterna på deras jämställdhetspolitik och hur feministiska de egentligen är. Hela partiet nu under ett års tid genomgått en utbildning i jämställdhet, så vad passade väl bättre än att ställa frågor kring Jimmie Åkessons tal där han angrep feminister. Tänker Socialdemokraterna tala om det? Tänker Stefan Löven pratat feminism söndag?


Tänker Socialdemokraterna säga någonting om Jimmie Åkessons attack mot feminister?

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt att han ägnade femton minuter åt att kritisera Sveriges jämställdhetspolitik, som har lett till att Sverige i dag är ett av länderna i världen som har mest jämställdhet mellan män och kvinnor. Vi är väldigt frustrerade över att den borgliga regeringen under de sju år som de lett Sverige sett till att jämställdhetspolitiken har gått i stå. Där man inte har tagit några nya initiativ, när det gäller vårdnadsbidrag och en del andra reformer utan snarare tagit ett steg bakåt i utvecklingen mot jämställdhet.

– Men att Jimmie Åkesson så tydligt markerar mot Sveriges kvinnor att deras ställning i samhället inte är viktigt för SD är ett viktigt konstaterande. För vår del är det viktigt att vi utvecklar vår egen politik i förhållande till den borgliga regeringen. Det är väl det som vi lägger mest fokus på, för det är där regeringsalternativet står.

Många feminister känner en rädsla över att SD med deras politik fått så stark förankring i den svenska poltiken. Många blir hotade och upplever att ni andra partier är tysta kring detta. Bör S ändå inte kommentera Åkessons femton minuter av angrepp mot feminismen?

– För oss är det inte förvånande att SD inte tycker att feminism och jämställdhet är en viktig fråga. För oss stämmer det överens med högerkonservativa ståndpunkter. Vi kanske inte blir lika förvånade över detta.


Feminister är inte heller förvånade. Vi är rädda...

– Ni är rädda? Då tycker jag att ni borde vara mer rädda om vi inte byter regering och får en annan inriktning på den nationella politiken. Det är det vi koncentrerar oss på. Att få till ett regeringsskifte. Sättet att få till ett regeringsskifte är ju också att skapa en bra politisk diskussion om de regeringsalternativ som finns.

– Jag tror att SD tjänar ganska mycket på att det inte finns en diskussion om var ska Sverige när det gäller jämställdhet till exempel. Så får vi inte upp den stora politiska diskussionen så ökar SD och får nya politiska poänger. Samt framstår som ett alternativ som kan vara lockande för grupper som inte tycker att politiken verkar betyda någonting.


Kommer Stefan Löven att prata feminism när det är dags för Socialdemokraterna på söndag?

– Jag har inte läst hans tal.


Vad tror du?

– Det har han ju gjort flera gånger förut så det är inte otroligt att han gör det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV