Inför Almedalsveckan presenterade fackförbundet Kommunal en rapport som visar att lönegapet mellan kvinnor och män är lika stort i dag som för 20 år sedan. Efter ett samtal om jämställdhetsutmaningarna på arbetsmarknaden berättade förbundsordförande Annelie Nordström nya kampanjen #bytlön och om motståndet.
Kampanjen #bytlön, på vilket sätt är den viktig?
– Den är viktig för att man måste komma bakom det politiskt korrekta. Människor måste kliva fram och säga vad man egentligen tycker så man kan angripa det. För det måste vara så.
Hur?
– När det har varit så trögt att förändra detta med jämställda löner i rätt riktning. När det går så förbaskat sakta så måste det ju vara så att vissa egentligen inte vill.
Vilka är det som inte vill?
– 90 procent av de som skriver dumma kommentarer är män. Jag tror faktisk att det är så att de vill bära hem de flesta pengarna. De vill ha all makt.
Min mamma, som i hela sitt liv har varit kommunalare går i pension. Hennes kropp är sönder av förslitningsskador. Hon funderar på att hoppa av. Många med henne delar, har delat och kommer att dela detta samt en lön som knappt går att leva på. Vad har du att säga till henne och de som kommer efter?
– Hur det än är, även om man tycker att Kommunal inte gjort tillräckligt så kan skulden inte läggas i fackföreningarnas knä. Fackföreningarna har verkligen försökt att göra väldigt mycket bra för sina medlemmar. Men motståndet är väldigt hårt. Blir vi färre så blir vi svagare.
– Det är snarare så att de äldre kvinnorna som eventuellt är på väg ut ur arbetslivet, de behöver vara med i en fackförening av solidariska skäl. De yngre behöver de äldre. Vi måste se till de yngre generationerna också. Det här är ingen problematik som är lätt att förändra. Vi har nått oerhört långt just i Sverige. Men vi behöver bli ännu bättre och då behövs alla.
Det finns kritik mot fackliga företrädare som många upplever sitter i arbetsgivarnas knä. Känner du igen det?
– Det känner jag absolut igen och det är en sak som vi verkligen på de allra senaste åren tagit tag i. Vi håller nu på att se över något som heter samverkansavtal. Vi håller på att säga upp alla dessa avtal på grund av att vi märkt att arbetsgivaren utnyttjar det för att få de fackliga företrädarna att umgås med dem så mycket att de kommer långt ifrån medlemmarna.
– Vi håller som sagt på att säga upp dessa avtal och uppmanar våra fackliga företrädare att bli lite tuffare och hålla distansen. De måste umgås mycket mer med medlemmarna och inte med arbetsgivaren. Varje vecka besöker jag våra medlemmar på arbetsplatserna och då är det dem jag vill träffa. Det är dem jag pratar med. Jag måste träffa dem för att se hur deras vardag ser ut och vad som måste förändras.
De politiska partierna talar inte så mycket om kvinnor inom offentlig sektor…
– Man kan säga att alla lovar en massa. Men de gör inte så mycket. Jag är väldigt upprörd över att det bara är en massa snack, men det händer ju inget. Det är det jag säger nu till alla andra som börjar snacka en massa. Moderaterna säger till sina kommunpolitiker att nu ska vi värna om kvinnorna inom vården. Ja, ja.
– Fredrik Reinfeldt satsar på att locka till sig fler kvinnor till sitt parti.
Jag tror inte att han kommer att lyckas. De behöver se resultat inte en massa snack.