Startsida - Nyheter

#almedalen13: Yttrandefrihet i fokus för Pussy Riots besök

Aktivistgruppen Pussy Riot gjorde på måndagen ett överraskande och uppmärksammat besök i Almedalen. Det var Folkets Hus och Parker, Civil Rights Defenders och Ebba Lindqvist PR som bjudit in två av medlemmarna, i syfte att värna yttrandefriheten. Avsikten är också att uppmärksamma situationen för de två ännu fängslade medlemmarna i Pussy Riot-kollektivet – Nadya Tolokonnikova och Maria Aljosjina som dömdes till två års fängelse förra året sedan de framfört en protest i Frälsarkatedralen i Moskva, där de bad en bön för president Putins avgång.

Pussy Riot-medlemmarna kom under stort hemlighetsmakeri till Almedalen och SVT fick en exklusiv intervju med dem:

– Vi kämpar för det fria ordet och människors möjlighet att vara delaktiga i samhället. Vi kämpar också för att världen inte ska glömma bort våra vänner som sitter i fängelse i Ryssland, sade de och framhöll att förhållandena för de fängslade var bättre medan uppmärksamheten i omvärlden var större.

När de återvänder till Ryssland riskerar de att gripas. Under besöket i Sverige har de, utan att offentliggöra sin verkliga identitet, genomfört ett antal intervjuer, träffat svenska politiker och deltagit i Öppna Almedalen.

I ett pressmeddelande kräver Civil Rights Defenders chef, Robert Hårdh, att de fängslade medlemmarna friges omedelbart:

– En regim som inte tål att granskas och kritiseras är en räddhågsen men också farlig regim. Ingen ska behöva fängslas för sina åsikters skull.

Och via Ebba Lindqvist PR har kontakter knutits med svenska artister och konstnärer som tillsammans format det nya artistinitativet Art Makes a Stand.

– Att resa runt i världen och berätta om den egna situationen och utvecklingen i Ryssland visar inte bara på ett oerhört mod utan är dessutom ett betydande risktagande. Nya lagar slår direkt mot Pussy Riot. Man förbjuder till exempel folk att sprida deras youtube-videor. Sådan ser situationen ut i dagens Ryssland. Rätten att få skapa och utöva kultur - varhelst det är - är samhällets syre. Utan den rätten blir luften tunnare för oss alla, säger Ebba Lindqvist i pressmeddelandet.

Calle Nathanson, vd, Folkets Hus och Parker, uppmanar folk att inte ta yttrandefriheten för given.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV