Startsida - Nyheter

Petrén gör Thorvall på Stadsteatern i Stockholm

”Dansant och drömspelslik”, så beskriver stadsteatern i Stockholm sin författarafton med Ann Petrén i rollen som Kerstin Thorvall. Det är en föreställning inspirerad av Åsa Mattsons och Caroline Roosmarks bok Dagarna med Kerstin. För regin står regissören Carolina Frände. Föreställningen har premiär 1 december på Lilla scenen.

- Det är intressant att göra en föreställning om en person som jag inte alltid tycker helt om och som bitvis är en svår människa att umgås nära med, samtidigt som hon är helt fantastisk på så många vis,säger Carolina Frände om arbetet med föreställningen i ett pressmeddelande.


Fiktiv Kerstin Thorvall

Publiken får möta Ann Petrén i rollen som den fiktiva Kerstin. Med sig på scenen har Kerstin en yngre kvinna som hjälper henne, spelad av Misa Lommi, och ett västafrikanskt liveband. Föreställningen har arbetats fram i en kollektiv process med Carolina Frände, Ann Petrén, Misa Lommi, dramaturgen Åsa Lindholm och musikerna.

Inspiration och material till föreställningen är hämtade från Kerstin Thorvalls liv och verk, men det handlar inte om en biografisk berättelse utan om den värld som den fiktiva gestalten Kerstin i föreställningen skapar, drömmer om och önskar sig, meddelar ensemblen.

Ann Petrén var den som tog initiativ till att göra föreställningen:

- Jag önskar att man går hem från den här föreställningen och känner att åldrande inte är en förlust, att man är friare än man tror och att man ska säga som det är. För mig är Kerstin Thorvall mod, självutlämnande vardagsskildringar, politisk spänst, uppriktighet och kärlek till livet, musiken och dansen, säger Petrén.


Skrev om kvinnor och kropp

Kerstin Thorvall kom genom sin provokativa och självutlämnande stil att inta en unik ställning i den svenska litteraturen. Under sina verksamma år utkom Thorvall med över sextio böcker. Hennes författarskap betraktades länge inte som kvalitativt eftersom hon skrev så öppet om kvinnor och kropp.

Just kropp kopplat till kön är ett av Carolina Frändes huvudintressen i det konstnärliga arbetet.

- Kvällarna med Kerstin handlar framför allt om kropp. Kvinnokroppen. Och normerna som omger den. Föreställningen handlar också om åldrande. Och om hur kvinnokroppen åldras. Vad får en kvinnokropp göra om den är i en viss ålder eller har en viss storlek? Åldrande är skrämmande och utmanande att tala om. De äldre åldrarna är så undanskuffade i vårt samhälle idag. Det är så tydligt i Kerstin Thorvalls texter. Att det är som att en ska upphöra att vara en människa i alla dimensioner i en viss ålder och vara nöjd med att avstå från saker som varit en självklar del av livet fram till dess, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV