Startsida - Nyheter

Antagningsstopp på genusutbildning spikat

”En oönskad men nödvändig process” skriver Malmö högskola om beslutet i ett pressmeddelande.

– Men vi anser att vi behöver ett större utbildningsuppdrag från regeringen, säger Malmö högskolas rektor Stefan Bengtsson, i samma pressmeddelande.

Enligt Stefan Bengtsson görs dessa nedskärningar på grund av att det statliga utbildningsuppdraget kommer att minska rejält, vilket betyder att mindre pengar rullar in. Malmö högskola lyder under Högskoleförordningen och det är riksdag och regering som ansvarar för det statliga utbildnings uppdraget.

Martina Nilsson, jämställdhetskommunalråd för Vänsterpartiet i Malmö stad, talade med Stefan Bengtsson strax innan beslutet blev offentligt och han sade då att fast stora delar av genusvetenskaps utbildningen försvinner ska skolan ändå fortsätta ha med ett genusperspektiv i all undervisning.

– Jag hoppas att Malmö högskola tar ett aktivt val i detta och inte bara har vaga formuleringar och hoppas de kommer visa konkret hur detta ska gå till, säger Martina Nilsson.

Hon berättar också om att Malmö högskola har varit ett bra ställe att vända sig till, från kommunens sida, när de vill ha hjälp med till exempel jämställdhetsarbete. Nilsson oroar sig eftersom att kommunen just nu håller på med ett omfattande satsning på jämställdhet i hela kommunen och nästa år kommer även den stora kvinnokonferensen Nordiskt forum till Malmö. Nilsson befarar att viktig kompetens kommer att saknas på grund av antagningsstoppet


Men vad tycker du om det här beslutet?

– Jag tycker att det är överjävligt när de tvingas spara på utbildning och det är supertråkigt att det drabbar genusvetenskapen, när vi är i ett skriande behov av den, säger Martina Nilsson.

I december utsågs Malmö högskola till ett nationellt kunskapscentrum för samhällsentreprenörskap och social innovation, en hedrande utnämning.


Varför tror du inte att genusvetenskap ingick i utnämningen?

– Man måste komma ihåg att Malmö högskola får sina direktiv från den borgerliga regeringen, och det här vittnar om vilket intresse de har för sådana här frågor, säger Martina Nilsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV