Hashtagen #ärfeminist trendade på twitter två dagar i rad i veckan. Initiativtagaren var doktoranden Sara Backman Prytz som blev väldigt glad och stolt över den positiva uppmärksamheten och deltagandet på det sociala mediet twitter.
Hur tänkte du när du startade hashtagen #ärfeminist ?
– Jag var besviken på att ”feminister” av många ses som en homogen grupp, ofta avfärdas de dessutom som grälsjuka och lite paranoida kvinnor. Så är det ju verkligen inte; det finns en enorm variation bland de som kallar sig feminister. Att lägga ut korta presentationer av sig själv blev ett jättebra sätt att visa mångfalden.
Det trendar på twitter – hur känns det?
– Jag blev väldigt glad och stolt! Det har varit jättekul att följa taggen och se alla kloka människor. Mångfalden har belysts väldigt bra också, det har varit en väldig blandning av människor. Allt från högstadieelever till politiker och pensionärer.
Kan twitter verka som ett viktigt forum för den feministiska kampen?
– Ja, det tycker jag faktiskt att det är. Jag tycker själv att jag genom twitter fått en djupare insikt i frågor och perspektiv jag inte haft någon koll på tidigare, så jag hoppas och tror att det gäller även de som känner sig lite tveksamma till feminism.
Hur ser du på feminismen inför det kommande valet?
– Det är en viktig fråga. Jag önskar att fler politiker börjar kalla sig feminister. Det är ju en väldigt enkel sak att göra, samtidigt som det betyder mycket för såväl jämställdhet i praktiken som för människors uppfattning om vad feminism egentligen är.
Sara Backman Prytz startade trend på twitter