Startsida - Nyheter

Arrhenius och Sjöholm om Sherman på Moderna i Stockholm

Under 1990-talet förvetenskapligades feminismen; genusvetenskapliga perspektiv, kurser och institutioner gjorde insteg på de svenska universiteten.

En av tänkarna på modet var Donna Haraway, vars Cyborgs, Simians and Women: The Reinvention of Nature kom ut 1991. Svenska, kvinnliga konstnärer inspirerades till att utforska kvinnokroppen i relation till såväl konsthistorien som till den feministiska cyborgen.

De feministiska teoretikerna Sara Arrhenius och Cecilia Sjöholm lät sig också inspireras av bland andra Haraway till att skriva boken Ensam och pervers som kom ut 1995. Den lockande baksidestexten berättar att ”Vi får följa den perversa människans färd från de Sades cell till cyberrymdens oändlighet”. Boken kan betraktas som ett både avantgardistiskt och samtidigt tidstypiskt nedslag 1990-talets postmoderna kulturella diskurs.

I kväll kommer Arrhenius, numera chef för Bonniers konsthall, och Sjöholm, professor vid institutionen för kultur och lärande på Södertörns högskola att samtala med författaren och samhällsdebattören Ulrika Kärnborg om Cindy Sherman med utgångspunkt från boken Ensam och pervers.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV