Startsida - Nyheter

Åtgärdspaket utlovas i Spanien efter våg av kvinnomord

Att morden skedde inom loppet av 48 timmar bidrog till den stora mobiliseringen på sociala medier när feminister började larma. "Dödandet snabbare än under inkvisitionen på medeltiden" skriver en twittrare. En annan skriver att "Samma personer som fördömer kvinnoförtryck när det handlar om muslimer döljer/täcker över/medverkar till det som händer här".

Den spanska feministiska nyhetsbyrån Ameco Press inleder sin rapportering med att beskriva offren, var de kom ifrån, hur de mördades, huruvida deras barn blev vittnen till dåden. I samtliga fall misstänks en pojkvän eller make för morden och i ett av fallen har förövaren också erkänt.

Det socialdemokratiska partiet, PSOE, kallade på lördagen till ett akut möte i sitt Madrid-högkvarter för att tillsammans med feministiska grupper och kvinnoorganisationer formulera krav till regeringen som kan hejda vågen av mäns dödliga våld mot kvinnor. Enligt Purificación Causapié, jämställdhetsansvarig på PSOE, sammankallades mötet inte bara på grund av den enorma upprördhet som väckts av de senaste morden, också på grund av regeringens ”tystnad och passivitet” inför allvaret i det som skett. Hittills i år har 22 kvinnor mördats av en närstående man i Spanien och 24 barn gjorts moderslösa.


Krisen ökar kvinnors utsatthet

PSOE ville påminna regeringen om den nationella handlingsplanen mot mäns våld och Causapié varnade för att både anmälningarna och nödsamtalen från misshandlade kvinnor minskat under det senaste året. Enligt hennes uppfattning beror det på att budgeten för informationskampanjer och stöd till kvinnorna minskat, samt på svårigheterna för kvinnor att få jobb.

– Regeringens åtstramningspolitik har visat sig innebära en dom för många kvinnor, menade den socialdemokratiska ledaren.

Antonio Hernando, som är ansvarig för PSOE:s institutionella relationer och regionalpolitik, krävde ett stopp för neddragningarna.

– Kampen mot mäns våld får inte stramas åt, insisterade han.

– Om det i stället för kvinnor mördade av sina makar, fyra på 48 timmar, hade handlat om fyra personer som blivit offer för en seriemördare hade han förföljts av alla statliga institutioner, administrationer, väpnade styrkor och säkerhetsorgan. Men istället upplever organisationer och samhälle att garden sänkts i kampen mot det genusrelaterade våldet.

Myndigheter och organisationer understryker enligt Ameco Press att ”endast 8 procent” av mordoffren tidigare gjort en polisanmälan. Samtidigt saknar de förklaringar till hur de 8 procenten kunnat mördas trots att de anmält.


Regeringens aviserade åtgärder

Blanca Hernández, regeringens ansvariga i arbetet mot genusrelaterat våld, bekräftade på lördagen att den nationella strategin mot genusrelaterat våld kommer att antas i juni. Dessförinnan ska texten godkännas vid en sektorskonferens om jämställdhet och av det statliga observatoriet av våld mot kvinnor.

Planen, som består av över 250 åtgärder, och enligt nyhetsbyrån EF är finansierad med 1 539 000 euro över fyra år, ska komma igång i år och sträcka sig till och med 2016. Enligt regeringen är avsikten att bekämpa det genusrelaterade våldet inom alla områden. Åtgärderna går ut på att öka kunskap och medvetenhet, främja tidig upptäckt och prevention samt förbättra rättsväsendets och de statliga säkerhetsstyrkornas ingripanden.

Den främsta nyheten i strategin som regeringen tillkännagivit hittills är att förövarna efter avtjänat fängelsestraff för genusbaserat våld kommer att övervakas, en åtgärd som ingår i reformen av strafflagstiftningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV