Startsida - Nyheter

Avskedad och misshandlad för sin aktivsm

Ungdomsaktivisten Julija Stsiapanava, aktiv i oppositionsrörelsen Europeiskt Vitryssland, angreps under natten till måndagen utanför sitt hem. Fokus Vitryssland skriver att två okända personer misshandlade henne lämnade henne blödande i snön utanför trappuppgången:

- Jag var på väg hem, när de plötsligt dök upp framför mig. En höll fast mig medan den andre klippte av håret, väldigt kort. Sedan slängde de ner mig i snön med ansiktet före. De hotade mig också och krävde att jag skulle sluta upp med mitt hjälparbete för dem som drabbats av förtrycket. Jag har arbetat med detta via sociala medier, berättar Stsiapanava.

Enligt Fokus Vitryssland har Stsiapanava tidigare mottagit anonyma hot, som säkerhetstjänsten tros ligga bakom. Hennes Facebook-konto har flera gånger hackats och hotbrev har skickats till henne per post.

Svenskägda Scandinavian and UK Machines, som har sitt säte i Malmö, avskedade Julia Stsiapanava i maj 2012 på grund av hennes politiska engagemang, enligt Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Det är vanligt förekommande att oppositionella får sparken från vitryska företag, men att ett svenskt företag gör så här är såvitt jag vet unikt, och naturligtvis helt oacceptabelt, sade Östgruppens ordförande Martin Uggla då.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV