Startsida - Nyheter

Baltic Pride får sin parad efter domslut

Baltic Pride kommer att avslutas med en parad på lördag. Detta står klart efter ett beslut av Litauens högsta förvaltningsdomstol i tisdags. De lokala myndigheterna meddelade därefter i onsdags att paraden får gå på Gediminasavenyn i centrala Vilnius.

Domen var slutet på en utdragen rättslig strid mellan de lokala myndigheterna och Lithuania Gay League, LGL, som arrangerar Baltic Pride. Med domen som kom i tisdags gick alltså förvaltningsdomstolen emot de lokala myndigheterna som förbjudit Prideparaden från att gå på den centrala gatan, och inte heller erbjudit något alternativ.

I beslutet understryker rätten att mötesfriheten är inskriven i landets grundlag och att demokrati inte bara innebär att majoriteten styr. ”För att garantera demokratisk pluralism måste staten se till att alla har möjlighet att utnyttja rätten till fredliga sammankomster, även då det gäller personer som har impopulära åsikter eller tillhör minoriteter”, skriver förvaltningsdomstolen på sin hemsida.

Festival och parad

Det innebär att Baltic Pride, som inleddes i tisdag, kan avslutas med den traditionella paraden, på Gediminasavenyn. Under veckan pågår bland annat fotoutställningar och en filmfestival. En av utställningarna heter From Dusk till Dawn – 20 years of LGBT Freedom in Lithuania. Den tar som titeln antyder upp de två senaste decenniernas kamp för hbt-rättigheter i landet, med avstamp år 1993 då homosexualitet avkriminaliserades. Dessutom deltar människorättsaktivister i konferensen Towards a European Roadmap for LGBT Equality där läget för hbt-rättigheter och vad som behöver göras för att förbättra dem kommer att diskuteras.

Det var i slutet av juni som de lokala myndigheterna i Vilnius förbjöd paraden, trots ett tidigare beslut från en lägre instans i förvaltningsdomstolen om att paraden skulle tillåtas. Sedan dess har kritiken varit hård. Amnesty Internationals Europa- och Centralasienansvarige John Dalhuisen uppmanade då myndihgeterna att genast återuppta diskussioner med organisatörerna och se till att paraden skulle kunna genomföras och dess säkerhet garanteras.

LGL skrev i en reaktion till förbudet att det inskränkte mänskliga rättigheter för hbt-personer i landet, och att de lokala myndigheterna tidigare hade tillåtit demonstrationer på avenyn. Detta menade LGL visade på att ”det diskriminerande motivet vad gäller sexuell läggning och genusidentit blir än mer tydligt.

I beslutet att förbjuda paraden hade myndigheterna bland annat hänvisat till att en parad i centrala Vilnius skulle innebära stora säkerhetsproblem eftersom det finns många offentliga institutioner vid Gediminasavenyn, samt att affärsinnehavare skulle tvingas stänga under paraden. Men domstolen skriver att de skäl som myndigheterna angivit inte motiverar inskränkningar i mötesfriheten. De är ”inte nödvändiga i ett demokratiskt samhälle” skriver den panel av domare som står bakom beslutet.

Förslag om lag mot ”homopropaganda”

Även 2010 förbjöds en Prideparad i staden, men också då tvingades myndigheter ge vika efter ett domstolsbeslut, och paraden som gick av stapeln i maj det året blev landets första. Striden om paraden kommer i ett läge där nya initiativ till lagar som på olika sätt kan komma att användas för att inskränka hbtq-personers mänskliga rättigheter har tagits.

I maj i år godkände parlamentet en första utredning kring en föreslagen lag vars syfte enligt upphovsmannen Petras Grazulis bland annat är att kunna förbjuda Prideparader, ytterligare en lag mot så kallad homopropaganda som också införts i flera andra länder i regionen, bland annat Ryssland. Litauen har sedan några år redan en lag som begränsar möjligheten att sprida information om hbtq-frågor till unga.

”Moraliska värderingar” ska skyddas

Lagförslaget kommer om det antas att innebära bötfällande av personer som ”offentligt kränker grundläggande moraliska värderingar och för grundläggande fundamentala familjevärderingar, liksom organiseringen av offentliga evenemang som strider mot allmänhetens moral”.

Grazulis har gjort sig känd för sina homofientliga uttalanden och dömdes förra året till böter efter att ha deltagit i en motdemonstration mot Litauens första Prideparad 2010. Han dömdes till det högsta bötesbeloppet på omkring 600 svenska kronor för att ha tagit sig igenom de avspärrningar som polisen hade satt upp för att hålla isär hbtq-aktivister och motdemonstranter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV