Startsida - Nyheter

Belkacem pressar på för jämställd film och idrott

Trots att det råder könsbalans bland de som utbildar sig inom filmkonsten utgör män 75 procent av manusförfattarna och budgeten är oftast betydligt lägre för filmer som kvinnor står bakom. En viktig fråga att ställa sig är om omedvetna rutiner upprätthåller ojämställdheten, framhöll Belkacem vid ett samtal anordnat av dramatikerförbundet SACD i samband med Cannes-festivalen. Nu tillsätts alltså en utredning som ska kartlägga förhållandena och även se över mekanismerna som styr det statliga filmstödet.

När det gäller idrottsvärlden har kvinnorättsministern satt upp målet att ledningarna i samtliga idrottsförbund ska vara jämställda senast 2020. Najat Vallaud-Belkacem avser att begära in ”feminiseringsplaner” från varje förbund. De som inte inkommer med planen senast vid årsskiftet kan räkna med att få sina statliga bidrag indragna.

Åtgärderna utgör en del i den franska regeringens arbete för jämställdhet som kommer att regleras i en ramlagstiftning om kvinnors rättigheter som ska presenteras i juni. Nyligen utdömdes också de första ekonomiska sanktionerna mot två företag som inte respekterat bestämmelserna om jämställda löner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV