Startsida - Nyheter

#bildskolan 15: Förlegade bilder och idéer i tecknade serier

Veckans bildskola handlar fortsatt om förlegade bilder och idéer i barnkulturen, nu med exempel ur tecknade serier.

Många upphovspersoner och förlag har, när de har haft möjlighet, uppdaterat sina berättelser i samklang med tidens värderingar, till exempel Hergé som skapade serien Tintin.

Hergés Den mystiska stjärnan som publicerades 1941-42 i Belgien var ursprungligen en antisemitisk serie om den amerikanska ”judekapitalisten” Blumenstein.

”Judekapitalisten Blumenstein” blev ”herr Bohlwinkel”.

Efter Tysklands nederlag 1945 tecknade Hergé om juden Blumenstein till en ”herr Bohlwinkel” i det fiktiva landet Sao Rico. Den antisemitiska dialogen togs bort, bland annat i följande paneler:

Isaak och Salomon ur Den mystiska stjärnan”. ©Hergé Foundation

”– Hörde du Isaac? Världens undergång! Tänk om det är sant? – Hihi! Det vore underbart, Salomon! Jag har 50 000 franc att betala till mina leverantörer. På så sätt skulle jag inte behöva betala.”

Ett annat exempel är Astrid Lindgrens tecknade serie Pippi går till sjöss från 1971. Där ändrades senare bland annat textraden ”Jag ska ha en egen neger som blankar mig med skokräm varje morgon” till ”…ska blanka mig med skokräm varje morgon”.

Ur Pippi går till sjöss från 1971, bilden ursprunligen publicerad i Klumpe Dumpe 1959.

Under samma årtionden som mängder av stereotypa bilder spreds och reproducerades, det vill säga 30- och 40-talen, fanns i seriernas värld också gott om bilder av ”spanking”. Dels bilder av vuxna som gav barn och ungdomar smisk, men också vuxna män som gav kvinnor smisk.

Ur ”Luftpiraternas återkomst” från 1941 (återutgiven i svenska Fantomen nr 25-26 2010).

Superman’s Girl Friend(1960), Lois Lane #14 av Otto Binder och Kurt Schaffenberger, Superman newspaper strip av Jerry Siegel(1939).

Batman #1 av Joe Shuster(1940)

Ett stort antal bildexempel på ”Spanking” av kvinnor i tecknade serier kan man se här och här:

Huvudkällor Tintin, ”The Man who created Tintin”, Pierre Assouline, Oxford University Press, Henrik Arnstad ”Tintin – ett tidsdokument över Europas mörkaste barbari”, Dagens Arena.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV