Startsida - Nyheter

Birgitta Ohlsson talar på Baltic Pride

Fredagen den 26 juli och lördagen den 27 juli befinner sig i EU-minister Birgitta Ohlsson i Vilnius för att delta i Baltic Pride. Birgitta Ohlsson kommer att tala vid invigningen, gå i lördagens Prideparad, träffa Lithuanian Gay League samt deltaga på filmfestival. Det meddelade statsrådsberedningen i ett pressmeddelande idag.

Baltic Pride arrangeras varje år i något av de tre baltiska länderna. När Baltic Pride sist arrangerades i Vilnius, våren 2010, möttes paraden av tusentals motdemonstranter däribland högerextremister.

- För mig är det oerhört viktigt att vara på plats i Vilnius igen. Jag var här på Baltic Pride 2010 och även 2007 på en europeisk HBT-konferens. Prideparader är ett lackmustest för frihet och demokrati. De ska kunna genomföras i hela EU utan hot, våld och trakasserier. Baltic Pride är en manifestation för kärlek och mänskliga rättigheter, säger EU-minister Birgitta Ohlsson.

I samband med besöket i Vilnius kommer EU-ministern även att träffa litauiska ministrar som sin kollega Vytautas Leskevicius med anledning av att Litauen för närvarande är EU:s ordförandeland samt besöka European Institute for Gender Equality och Family Planning and Sexual Health Association.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV