Efter att en rad feminister gick ut i tv:s Uppdrag Granskning och berättade om de hot och hat de utsätts för i våras har hotmejlen minskat dramatiskt. Det konstaterade Maria Sveland i ett författarsamtal på bokmässan i dag.
I ett samtal med DN:s Åsa Beckman, i DN:s monter på Bokmässan i Göteborg, konstaterade författaren och debattören Maria Sveland att det samlade initiativet att sätta fullt ljus på hatet mot feminister fick en positiv effekt. Efter att en rad feminister gick ut i tv:s Uppdrag Granskning och berättade om de hot och hat de utsätts för, har hotmejlen minskat dramatiskt.
Maria Sveland menar att aktionen att tala öppet och tillsammans om hatet mot feminister fick en mycket positiv effekt.
– Den organiserade antifeminismen slutade blogga för ett år sedan. När de pågick följdes varje blogginlägg av 50 nya hot. Jag kan inte bevisa något, men jag ser ett tydligt samband.
Hon säger att hon har pratat med andra feminister som också varit utsatta för extremt många hot, som beskriver samma förändring.
Det var efter allvarligt dödshot som Maria Sveland skrev boken Hatet, som kom att väcka stor debatt och i vars kölvatten en rad feminister vittnade offentligt om de hat de utsätts för, ofta via mejl och sociala medier.
– Det kom ett dödshot som gjorde att jag kände mig tvungen att skriva om hatet, så jag la min roman, som nästan var färdig, på hyllan. Jag var extremt rädd hela tiden jag skrev, jag visste att den här boken skriver jag inte ostraffad, det innebar att jag skrev den med mycket ångest.
När nu debatten lagt sig och Maria Sveland har kunnat återgå till sitt skönlitterära skrivande känner hon ett nytt lugn.
– Att ta upp Systrar och bröder, redigera den, färdigställa den var semester för mig. Det är en roman med humor och den kommer förhoppningsvis inte att väcka en massa debatt.