Startsida - Nyheter

Växande nationalism kräver gränsöverskridande feminism

Det gäller att känna igen tecknen och varningarna. Känna igen ultranationalismens strategier. Högerextremisternas frammarsch är en verklighet i hela Europa. De främsta offren är minoriteter, feminister och oliktänkande. För feminister, gäller det att agera och inte hålla tyst. Det framhåller Snezana Jakovljević, ordförande i organisationen Sandglass och Jelena Cakić, ordförande i organisationen Women for Peace, som talar utifrån egna erfarenheter av ultranationalism.

Tillsammans med representanter från flera olika serbiska kvinnoorganisationer besökte de Sverige i början av november. Båda deltog i ett seminarium arrangerat av Kvinna till Kvinna och Expo för att diskutera de nationalistiska rörelserna i Europa, hur de breder ut sig samt kvinnorörelsens uppgift. Feministiskt Perspektiv träffade Jakovljević och Cakić och frågade om deras reflektioner kring besöket i ett Sverige som inte längre lever upp till sitt goda rykten.

Snezana Jakovljević från organisationen Sandglass uttryckte klar oro över utvecklingen i Sverige. Hon berättade att under serbiska kvinnorättsaktivisternas besök i Sverige har de hört talas om utökade attacker och diskriminering mot utlandsfödda och immigranter, om växande intolerans i samhället.

– Men när vi var hos RFSL i Stockholm och undrade om Sverigedemokraterna är emot hbtq-personer, fick vi svaret att de inte är direkt fientliga mot dessa grupper. De luras, säger jag med mina erfarenheter ifrån Balkan. Högerextremister har luriga strategier för att nå makten. De mobiliserar och organiserar sin rörelse med syfte att ta över makten. De anpassar då sina metoder i olika länder, beroende på det sociala och politiska klimatet. Samtidigt som de låtsas vara vänliga mot hbtq-personer i Sverige, är de klart fientliga mot migranter och utlandsfödda. De är ute efter att få makt över olika sociala grupper i samhället genom att undanta grupper tillfälligt, medan de attackerar de andra. Det är viktigt att förstå detta i tid. Se upp för tecknen och varningarna. Hitler kom till makten genom röster i val. Högerextremister är duktiga på att överta makt genom mobiliseringen av olika samhällsgrupper till sin fördel.


Lyssna på de utsatta

Jelena Cakić från Women for Peace, med lång erfarenhet i kamp för fred, drar vissa paralleller mellan det som pågår i Europa – i länder som Frankrike, Ungern, Grekland – och det som hände på Balkan. Även nu efter kriget fortsätter ultranationalismen att stärka sig och även bland regeringsmedlemmar finns klart stöd. Därför vill hon varna feminister när jag frågar henne vad hon har för råd till oss i Sverige.

– Nationalisterna agerar olika i olika länder. Deras framgång orsakas inte av exakt samma anledningar eller brister. Men det gemensamma är attackerna mot romer, kvinnorättsaktivister, hbtq-personer och migranter. Dessa är signaler på faran och hoten. Därför ska vi reagera. De här hoten är allvarliga. Så jag föreslår att vi feminister inte ska hålla tyst!

Både Jelena Cakić och Snezana Jakovljević tycker att feminister omgående ska utbreda sina nätverk inom Europa och förena sig. Fascister och rasister är förenade runt om i hela Europa, menar de och därför ska kvinnorättsaktivister göra det samma för att kunna bemöta den kommande vågen av ultranationalism. Något som direkt hotar kvinnors ställning i Europa och tar oss tillbaka till värdekonservativa samhällen. Cakić utmanar svenska feminister att ta det som händer i Sverige på störst allvar.

– Jag tycker att svenska feminister alltid måste lyssna på de som känner sig hotade, lyfta upp deras röster. För att om högerextremister får makten får de inte höja rösten mera.


Inte läge att glömma

Cakić ser likheter mellan det som händer i Serbien med det som pågår här i Sverige. Högerextremister har enligt henne bytt strategi och satsar på falskt identitetskapande.

– I dag bevittnar vi attacker mot romer, hbtq-personer och kvinnogrupper i Serbien. Nu handlar det inte längre för nationalisterna om att skydda våra gränser mot externa fiender, nu vill de ha ett krig mot ”interna fiender”. När vi i våra kvinnonätverk försöker att jobba med unga tjejer för att bemöta vår historia och det som hände under kriget, vill nationalisterna att folk ska glömma vår egen historia. De vill inte att de unga ska veta vad som hände.

Snezana Jakovljević säger att hon och hennes kamrater är imponerade över svenska kvinnors framgångar och beundrar kvinnorörelsen i Sverige. Men hon vill ändå dela med sig en viktig åsikt.

– Svenska feminister ska inte nöja sig med de enorma framgångar som har nåtts i Sverige. De ska fortsätta att kräva mer! Därför är det viktigt att bilda internationella kvinnonätverk och ingå i dessa nätverk för att få mer styrka. Så svenska kvinnor inte blir ensamma i att leda jämställdhetskraven. Fascisterna är i dag förenade. De stödjer varandra. Det ska vi göra också.


Viktigt EU-val

Jelena Cakić framhåller att kvinnorörelsen är densamma som fredsrörelsen i Serbien. Det har varit kvinnorna som avstått från våld och kämpat för fred. Därför menar hon att stödet till kvinnorörelsen i Balkan är viktigt och normgivande för kvinnokampen i hela Europa.

– Det är viktigt att stödja de små kvinnoorganisationerna som kämpar under svåra förhållanden. EU gör inte det på riktigt och regeringar ställer inte upp bakom dessa kvinnogrupper. Därför behövs en stark solidaritet bland kvinnogrupper inom EU.

Med detta betonar båda kvinnorättsaktivisterna som har upplevt kriget i Balkan och nu kämpar för kvinnors rättigheter i motvind, att det kommande EU-valet är viktigt. De utlyser mobilisering kring valet för att kunna stoppa inmarschen av högerextremisterna inne i EU-parlamentet, något som betyder mer legitimitet och makt för dessa grupper.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV