Startsida - Nyheter

Brittiska regeringen uppmanar papperslösa att ”åka hem” i reklam

Det brittiska inrikesministeriet kritiseras för en kontroversiell reklamkampanj riktad mot papperslösa. ”Åk hem eller riskera att gripas” är budskapet i flygblad. Två lastbilar som körde runt med uppmaningen har nu dragits in.

Kampanjen, som sägs ha starkt stöd från premiärminister David Cameron, pågår i sex stadsdelar i London, men det ska finnas planer på att utöka den till att bli rikstäckande. På affischer, i flygblad och tidigare på stora reklamtavlor på lastbilar som körde omkring, står det: ”I Storbritannien olagligt? Åk hem eller riskera att bli gripen”.

Kampanjen har kritiserats hårt av människorättsorganisationer som Amnesty, Refugee Action och Freedom from Torture, rapporterar The Guardian. I ett brev till tidningen skriver de att kampanjen är ett hårt slag mot folk som söker skydd i landet och som skadar relationerna till minoritetsgrupper. De kritiserar också den nya taktik, som likt Reva, går ut på att utföra slumpmässiga id-kontroller i och vid tunnelbanan i London.

Även biträdande premiärminister, Nick Clegg, partiledare för Liberal Democrats, har kritiserat kampanjen.

– Jag tycker inte att det är smart sätt att hantera frågan om de som uppehåller sig i landet utan att ha rätt till det, sade han då han i tisdags återvände efter en utlandsresa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV