Upprinnelsen till serien #bryttystnaden är Hanna Olssons öppna brev till rikspolischefen Bengt Svenson. Tidigare i våras bjöd rikspolischefen på kaffe. Hade Svenson några svar på Olssons frågor?
Feministiskt perspektivs serie #bryttystnaden inleddes av handledaren och författaren Hanna Olsson förra hösten. I sitt bidrag till antologin Det heter Feminism riktade hon en rad frågor om Geijer- och Lindbergaffären till rikspolischef Bengt Svenson i ett öppet brev.
Hanna Olsson såg ett mönster gå igen och undrade hur rikspolischefen förhöll sig till detta? Olsson undrade också vart frågorna om jämställdhet tagit vägen sedan före detta länspolismästare Göran Lindberg 2010 blivit dömd för grov våldtäkt, våldtäkt, misshandel, koppleri, 28 köp av sexuella tjänster och försök till köp av sexuell tjänst. Lindberg var ju den person som mer än någon annan lyft dessa frågor inom poliskåren – därav det förklenande epitetet Kapten Klänning.
Det heter feminism släpptes 16 september 2012 och i samband med det skickade Feministiskt perspektiv en första påstötning till rikspolischefen: Ville Bengt Svenson svara på Hanna Olssons frågor? I mars fick vi slutligen napp. Hanna Olsson och jag fick komma på kaffe och bakelser hos rikspolischefen på högsta våningen på Polhemsgatan i Stockholm. Hanna Olsson stod för frågorna, jag höll i pennan.
Carl Persson och de andra
I korridoren hänger porträtt av de föregående rikspolischeferna varav en är den riksbekante Carl Persson som genom sin promemoria till dåvarande statsminister Olof Palme försökte bryta med den tystnadskultur som gjorde att man inte gick till botten med den så kallade bordellhärva som senare blev Geijeraffären. Samma promemoria som kom att placera rikspolischefen i kylan, trots att dåvarande justitiekanslern senare konstaterade att Persson hade agerat rätt. Samma promemoria som avgående statsminister Palme kom att kalla strunt och tillträdande statsminister Fälldin kallade lögn.
Från fikarummet blickar vi ner på rastgården till häktet. Rikspolischefen har med sig sin pressekreterare Carolina Ekéus och kommunikationsstrategen Sandra Hultgren. Det är uppdukat för polisen på ena sidan och för oss på den andra. Bengt Svenson ursäktar att det har tagit sådan tid:
– Brevet hade hamnat rätt men lite vid sidan om, säger han.
Vi tar en första mun kaffe och konstaterar att Geijeraffären så sent som kvällen innan varit föremål för ytterligare en dokumentär i tv-serien Svenska händelser. När Geijeraffären ägde rum läste Bengt Svenson juridik och hade små barn. Han minns inte att han då reflekterade så mycket över händelserna. Inte mer än någon annan.
Inte kunna hända i dag
– Ja, tänk att det beskrivs som en svensk händelse. Det är ju otroligt egentligen. Men det skulle aldrig kunnat hända i dag. Det finns inga sådana kopplingar, säger Bengt Svenson och avser springdörrarna mellan Säpo och dåvarande justitieminister Lennart Geijer.
Hanna Olsson undrar hur Svenson ser på sin företrädare Carl Persson och hans agerande:
– Jag hade nog inte gjort på det sättet. Jag hade nog lagfört brottet direkt, säger han.
I februari 2011 avlade Bengt Svenson en programförklaring i Dagens nyheter i vilken han lyfte fram våld i nära relationer och kriminalitet bland unga som prioriterade inom polisen. Hanna Olsson undrar vad Bengt Svenson prioriterar som ledare inom polisen:
– Jo, men det stämmer. Det är de här frågorna som jag tycker är särskilt viktiga. Det har nog inte undgått någon inom polisen.
Lindbergaffären
Vi kommer över på Lindberg-affären. Vi har redan på förhand fått veta att Bengt Svenson inte kan svara på några specifika frågor om utredningen, det är Stockholmspolisens sak. Hanna Olsson frågar om Svenson lyssnat på dokumentären om Nora, Den fastspända flickan, som nyligen gått på Sveriges radio P1?
– Ja, lite här och där, säger Svenson. Jag har lyssnat en del på båda delarna, när jag kört bil.
– Ja, för det här är ju aktuellt i dag, Göran Lindberg grips ju under din tid som rikspolischef?
Bengt Svenson berättar att han inte kunnat ta sig igenom hela förundersökningen om Göran Lindbergs sexbrott. Han har endast kunnat läsa en sida i taget, sedan har han behövt lägga den i från sig, så illa berörd har han blivit. Hanna Olsson delar hans upplevelse.
– Jo, men som sagt jag kan inte gå in i några detaljer om detta. Men det tror jag, att där har man nog vänt på varenda sten i detta.
– I domen mot Göran Lindberg framgår att han hade ett rum på polishögskolan som var låst för alla, där man hittade sexleksaker, uppbrutna viagraförpackningar, adresser – hur var det möjligt?
– Ja, det kan man ju fråga sig. Han bedrev ju undervisning i privat regi efter att hans förordnande hade gått ut. Det går till så när ett länspolismästarförordnande går ut, att då är man formellt anställd under Rikspolisstyrelsen.
Pratar inte om Lindberg
– Hur uppfattades Lindbergs engagemang i jämställdhetsfrågor? Och vad hände med dessa frågor efter gripandet?
– Göran Lindberg var ju en sån där person, ni vet, såna som alltid pratar om jämställdhet och normer och sånt där, vad det än gäller. Så fort det var möte började han mala på… I dag har vi en annan person som pratar mer om hur vi ska arbeta med de här frågorna konkret, alltså.
Här bröt kommunikationsstrategen in:
– Vad Bengt menar är väl att det blev väl teoretiskt och att vi i dag har hittat ett sätt att arbeta med jämställdhetsfrågorna som är mer användbart inom organisationen.
I samband med gripandet av Göran Lindberg gjorde Bengt Svenson några uttalanden i vilka det framgick att han, som många andra, befann sig i chock. Hur kunde en högt uppsatt polis vara huvudfigur i en kopplerihärva och dessutom sätta i system att utnyttja särskilt utsatta, omhändertagna unga flickor? Hur tänker Svenson om Göran Lindberg i dag?
– Ja, det är ju inget vi pratar om inom polisen, det är det inte. Men det är klart, att se en länspolismästare på kvällstidningarnas löpsedlar tillsammans med Hagamannen och Anders Eklund och andra sexförbrytare!
– Kände ni varandra?
– Vi stod inte varandra nära och jag är övertygad om att det där var ömsesidigt, det känner man ju. Men vi var ju länspolismästare samtidigt. Vi har ju pratat om hur han uppträdde. Han var rätt mycket en enstöring. Han såg alltid till att åka hem, han fanns helt enkelt inte i de här kretsarna. Han är några år äldre än mig, men jag har pratat med några av dem som jobbade med honom i kurssammanhang och de… Näe. Det finns säkert de som i dag sitter och funderar… men jag undrar om de fanns inom polisen? Man undrar ju hur lång dubbellivet gick?
Hanna Olsson föreslår att Den fastspända flickan blir undervisningsmaterial inom polisen.
– Exakt, mycket bra fråga! Det är precis det. Jag tänker på Geijeraffären. Den kulminerade 76-78, avskrevs eller blev ett socialt tabu som bröts 1991, bröt igenom 2004 och i dag 2013, är det allmängods. Vad jag menar är att Göran Lindberg lever…
– Javisst…
– …och jag menar är att vi inte ska förlora tid i de här frågorna! En öppenhet i att tala om de här frågorna; vad vi har lärt oss, att öppet säga vad vi har lärt oss av fallet Göran Lindberg!
– Det är klart att man har funderat. Han var ju på det där konferenshemmet, Solsta. Vi har ju varit där många gånger. Man undrar ju vilka rum han brukade använda och så där…
– Den här dokumentären, Den fastspända flicka, det är en ovärderlig dokumentär om den här berättelsen.
Bengt Svenson har särskilt noterat bristerna i hanteringen på vårdhemmet:
– Ja, det som också hamnar i fokus är ju ledningen för hemmet som flickan är på.
– Och det här är en repris. Det är den logik som du kan följa genom båda de här affärerna. Hur man sätter i system att utnyttja utsatta tjejer; du har misstron mot de våldsutsatta, hur all skuld läggs på offret, vilket sedan förseglas av psykiatrikern, Ola Gevfert, (som förlorade sin legitimation i samband med att dokumentären publicerades. reds anm.). Det handlar om övergrepp på barn som aldrig skyddas!
– Ja, näe, så ska det ju inte gå till, säger rikspolischefen Bengt Svensson till handledaren, prostitutionsutredaren och författaren Hanna Olsson.
När vi lämnar polishuset kan Hanna Olsson och jag konstatera att det nog stämmer som han säger: Man pratar inte om Göran Lindberg inom polisen. I alla fall inte så mycket som man skulle behöva.
Fotnot 1: Bengt Svenson har varit sjukskriven på grund av en spricka i kroppspulsåder sedan serien #bryttystnaden startade i mitten av maj och har därför inte kunnat nås för en kommentar till artiklarna.
Fotnot 2: Efter intervjun har det kommit till Feministiskt perspektivs kännedom att flickan som kallas Nora i dokumentären har varit och föreläst för Citypolisen.