Startsida - Nyheter

Carola Lemne ny vd för Svenskt näringsliv

Carola Lemne blir ny vd för Svenskt näringsliv i maj nästa år. Hon är i dag vd för Praktikertjänst och styrelseledamot för Vårdföretagarna, en arbetsgivar- och branschorganisation som företräder vårdgivare i privat regi. Lemne efterträder Urban Bäckström.

Praktikertjänst driver tandvård och har 9000 anställda. Carola Lemne är läkare, doktor och docent, och beskrivs som en driven person. I våras tackade Praktikertjänst nej till ett bud från riskkapitalbolaget EQT trots att det låg långt över aktievärdet.

– Jag tycker det är häftigt. Att mitt i denna debatt om vinster i vården och ”giriga ägare” har 2 200 tandläkare och läkare sagt nej till en försäljning som skulle ha kunnat ge många potentiellt mycket pengar. Men pengar är inte allt, sade hon i en intervju med Dentalmagazinet i maj i år menar att vinster inom vården inte innebär sämre vård.

I samma intervju förklarar hon att hon är emot kvotering av kvinnor in i näringslivets styrelser, trots att hon ser att kvinnor har det svårare att ta sig fram. Men hennes motstånd är inte lika kompakt som tidigare förklarar hon för Dentalmagazinet.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson gratulerar Carola Lemne till uppdraget för Svenskt näringsliv, men berättar för tidningen Arbetet att han inte känner till henne. Han hoppas dock på ett bra samarbete mellan fack och arbetsgivare.

– Vi kan åstadkomma mycket om vi samarbetar, säger han

.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV