Startsida - Nyheter

”Civil kupp” efter de fredliga protesterna i Turkiet

Flera medlemmar från Taksim Solidarity, en koalitionsgrupp som bildades av demonstranterna vid Gezi-parken i Istanbul, är nu gripna. Detta eftersom Istanbul-bor marscherade till Gezi-parken för att fortsätta sina protester mot regeringen den 9 juli när parken åter öppnades. Återigen attackerade polisen folksamlingen med tårgas och vattenkanoner. Demonstranterna berättade att det fanns beväpnade civilklädda som samarbetade med polisen och slog mot folksamlingen. Enligt Amnesty International, som har fördömt även den senaste attacken, blev minst 30 personer skadade. Bland dem finns en 17-årig pojke som är allvarligt skadad sedan han blev beskjuten med en gasbehållare.

Turkish Medical Association har sagt att 9 000 människor sammanlagt har blivit skadade på grund av polisbrutaliteten sedan i maj, det vill säga sedan starten av protesterna vid Gezi-parken i Istanbul och Taksimrörelsen i Turkiet.

Gezi-parken har nu blivit en symbol för yttrandefrihet, sekularism, jämställdhet, mångfald och motstånd i Turkiet.

En ny händelse som oroar frivilligorganisationerna i Turkiet är en lag som kallas för midnattslagen eftersom den hastigt godkändes under nattetid av parlamentet. Det styrande AKP-partiet har lyckats att få igenom en ny lag mot icke-statliga organisationer att godkännas av parlamentet. Detta trots oppositionens försök att stoppa den nya odemokratiska lagen eftersom AKP har egen majoritet. Den nya lagen förbjuder i praktiken alla icke-statliga organisationer i landet att få insyn i statens beslut. De vägras alltså information och därmed ska de inte kunna granska samhällsbesluten och organisera protester. Den nya lagen uppfattas som ännu ett led i det som turkiska sociala rörelser kallar för en ”civil kupp” genomförd av AKP-regeringen för att tysta ner motståndet och underlätta maktmonopolen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV