Startsida - Nyheter

COP19 en chans för EU att leva upp till egna mål

Systematisk könskonsekvensanalys, genusexpertis i styrelser och delegationer, resurser till kunskapsbildning – det anser nätverket Genus +E3 att EU borde gå i bräschen för vid klimatförhandlingarna i Warsawa. "För att börja leva som vi lär." skriver EU-parlamentarikerna och organisationerna i nätverket.

Vi måste leva som vi lär. Generellt är EU bra på att integrera ett jämställdhetsperspektiv när det gäller klimatfrågan och att kräva lika många platser för kvinnor som för män i beslutsfattande grupper. Ambitionen återspeglas dock inte i själva EU utan verkar endast sträcka sig till att utveckla policies eller verka i utvecklingsländer.

Den pågående miljökonferensen COP19 i Warszawa är ett perfekt tillfälle att göra dessa viktiga förändringar inom EU och nu inkludera genusexperter, utbildning i jämställdhet och jämställdhetsintegrering. Detta är en viktig del i kampen mot klimatförändringarna och för att stoppa androcentrismen (systemet där mannen eller den maskulina synvinkeln läggs i centrum) som i själva verket hindrar utsläppsminskningar och viktiga förändringar i klimatpolitiken.

Ur vår synvinkel är det yttersta målet för jämställdhetsfrågor i klimatpolitiken en grundläggande övergång till en koldioxidsnål utveckling i ett rättvist samhälle, ett samhälle som bygger på jämställdhet och på omsorg – för människor, miljö och klimat. Det finns några grundläggande krav för att implementera jämställdhet:

  • EU och medlemsstaterna bör erkänna och ta ledningen för jämställdhetsintegrering vid COP19 i Warszawa.

  • Experter inom klimatförändringar, manliga och kvinnliga, ska inneha genusexpertis.

  • Även personal inom institutionerna ska genom utbildning i jämställdhetsfrågor inneha denna kompetens. Jämställdhetsutbildning ger grundläggande förståelse av ojämlikhet mellan könen samtidigt som deltagarna får ompröva attityder och strukturer i förhållande till genus.

  • Inkludera genusexperter i styrelser och delegationer och se till att könsdimensionerna behandlas på allvar.

  • Skapa könsbalans på höga positioner relaterade till klimatförändringarna.

  • Garantera att forskning kring genusaspekter i klimatpolitiken säkerställs.

  • Använd tillgängliga instrument för genusanalys och vidareutveckla och skapa nya, som passar olika omständigheter. Tillhandahåll finansiering för att uppfylla eller implementera de krav som nämns ovan.

  • Tillämpa systematisk könskonsekvensanalys av klimatpolitiken såväl som genusbudgetering (analys hur resurser används ur ett genus- och jämställdhetsperspektiv).

Kvinnor och män påverkas redan av klimatförändringarna, men på olika sätt där kvinnor är mer utsatta. I Warszawa har EU ett bra tillfälle att erkänna och ta upp frågor om genusperspektiv, jämn könsfördelning och en ökad andel genusexperter i klimatförändringsarbetet. För att börja leva som vi lär.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV