Startsida - Nyheter

Dålig hantering av Instagrammålet

Nätmobbning är otroligt vanligt. Det ovanliga i Instagrammålet är att folk reagerade utanför internet, att polis kopplades in och att vuxna agerade mot något som är vardag för Julia Rönngren och andra 14-åringar. Hon reflekterar över domen mot de två, bara något äldre tjejer, som i tisdags dömdes för grovt förtal i Göteborgs tingsrätt.

I Göteborg den 16 december förra året startade två tjejer, 15 och 16 år gamla, ett Instagramkonto som de döpte till ”gbgsorroz”. Instagram är en app till smartphone där man lägger upp bilder som man själv och andra kan kommentera/gilla – det är ungefär samma princip som på Facebook.
På gbgsorroz lade tjejerna upp bilder på andra ungdomar där de skrev kränkande och sexuella anklagelser om dem.

Efter endast två dagar hade 180 killar och tjejer hängts ut på kontot samt blivit kallade ”orrar”, ett slangord för slampor. Detta ledde till att den 19 december, stormade hundratals ungdomar Plusgymnasiet i Nordstan, där många av de drabbade går.
En 17-årig tjej blir utpekad som innehavaren av kontot och tvingas sedan fly till en hemlig ort för sin säkerhet.

Nästa dag fortsätter upploppen utanför ytterligare ett gymnasium – Framtidsgymnasiet.
Återigen är det över hundra personer som samlas vid platsen, många bär masker.
Den 4 januari får den 17-åriga flickan sin upprättelse då polisen avskriver alla misstankar mot henne.

Två veckor går och nu har man hittat nya misstänkta, två tjejer under 18 år.
Åklagare Annika Boman tar beslutet att väcka åtal mot tjejerna.
Den ena tjejen som är 15 erkänner i förhör att hon är en av de som startat kontot, medan den andra som är 16 nekar till anklagelserna.

Den 3 juni inleds rättegången mot de åtalade tjejerna och den 25 juni fälls domen. 16-åringen döms att utföra ungdomstjänst i 45 timmar och 15-åringen döms till ungdomsvård. Flickorna döms också att betala 7 500 kronor var i skadestånd till var och en av de 38 målsägandena.

Tillåts gå för långt

Man kan ju säga att det är fantastiskt att allt det här fick ett slut med tanke på alla som blivit utsatta, men samtidigt är det här bara ett av många fall.
Det är ju inte precis en nyhet att ungdomar på Instagram gör konton där de lägger upp bilder på andra (oftast folk de känner eller är bekanta med) och skriver saker som ”det här är Lisa, hon är värsta orren, hon ligger med allt som rör sig”.

Det enda som skiljer det här fallet i Göteborg mot alla andra är att folk reagerade utanför internet. Folk skapade upplopp och fick därmed polisen att göra något åt saken.

Problemet med sådana här konton är att de är ren och skär mobbning och det är väldigt sällan man gör något åt mobbning. Det måste alltid gå långt över gränsen innan det ses som ett brott. Som förtal. Som ärekränkning.

Men det värsta av allt är att det verkar som att man har gett upp lite, som att de ungdomar som tar eller försöker ta sina liv på grund av nätmobbning varje år inte är ett tillräckligt stort rop på hjälp. Självklart finns det ju de som jobbar mot det här, vi har likabehandlingsplaner i skolorna. Men det hjälper inte! Om det gjorde det skulle antal mobbade och utsatta i skolor och på nätet minska mycket mer.

Det mest intressanta med allt det är, enligt mig, är inte de som blir utsatta utan de som står bakom kontona och mobbningen.

Jag vill veta vad de tänker, vad de tror att de får ut av att göra som de gör och hur de känner sig när de inser vad de håller på med.

Fel åtgärder

Jag har varit med om en liknande sak som inte var på Instagram, men jag fick i alla fall en inblick i hur det kan se ut när en sådan sak inträffar.

En tjej jag känner berättade för mig att hon och hennes kompis hade en inloggning på en hemsida för barn (och då menar jag barn i 6-11 årsåldern) som heter Movie Star Planet.
De använde inloggningen för att skicka elaka meddelanden till andra medlemmar på hemsidan och det fick mig att inse att man inte behöver vara en äldre översittare för att utföra handlingar som andra mår dåligt av, det kan vara vem som helst – en lillasyster som inte skulle göra en fluga förnär, en bror och hans kompisar som har brist på fantasi om vad de ska göra eller en kompis som har en ”kul” idé.

Det spelar ingen roll vem du är, alla är kapabla till att säga eller skriva nedsättande saker till eller om andra – skillnaden är om man är medveten eller omedveten om vad man gör.
Alla har en chans att bli bättre och säga förlåt, vilket jag inte är säker på om ägarna till instagramkontot fick, men jag hoppas det. För att inse vad man har gjort och kunna visa ånger är den bästa mobbarmedicinen i världen, inget skadestånd eller straff kan göra saken bättre. Det här var ett av många liknande fall som gick snäppet längre eftersom polisen inblandades.

Man får tänka på att det här är två barn som helt plötsligt har en hel stad emot sig, fel åtgärder vidtogs och jag tycker att det hade funnits bättre sätt att hantera saken på.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV