Startsida - Nyheter

”Damallsvenskan är hetare än någonsin”

Damallsvenskan i fotboll. Frågan är om det finns ett tydligare vårtecken än så? I år snackas det om att Tyresö FF ska jobba hem guldet, att nykomlingarna Mallbacken ska åka ur och att Jitex ännu inte har en arena att spela på.
Men Damallsvenskan är betydligt mycket intressantare än så.

Damallsvenskan. En serie som är avgjord redan på förhand? En transportsträcka fram till årets stora fotbollhändelse, EM?

Den 26:e upplagan av damallsvenskan är knappast avgjort på förhand – LdB FC Malmö har kapacitet att utmana Tyresö om guldet. Den 26:e upplagan av damallsvenskan är ingen transportsträcka till EM, det är nu alla spelare vill visa att de förtjänar en plats i EM-truppen.


Ödestigen skada

Helt plötsligt befinner vi oss i ett damfotbollstokigt land. Jag har jobbat med damfotboll i tio års tid. Aldrig förr har så mycket media varit på plats, uppmärksammat damfotbollen så pass mycket.

Men nu är de här. Alla blickar är vända mot säsongsstarten av denna damallsvenska. Alla vill ha sin del av EM-kakan redan innan EM startar.

Och just EM gör att damallsvenskan känns hetare än på mycket länge. Spelarna vill visa att just de förtjänar en plats bland Pia Sundhages 23 utvalda. Men samtidigt vill ingen riskera att åka på en ödestigen skada. Och vi börjar där. Med det tråkigaste som hände under premiäromgången i damallsvenskan.


Vred sig i smärtor

Emma Berglund spelade, under förra säsongen, till sig en startplats i landslaget och ska i år leda Umeå IK till framgång. Det tog drygt 10 minuter av Umeås premiärmatch mot Tyresö innan Berglund låg i gräset och vred sig i smärtor.

Möjligen och kanske gick korsbandet. Då är EM borta och Umeå får klara sig utan sin försvarsjätte.

Förra säsongen flög fler än femton korsband i damallsvenskan all världens väg. Och i år kan det första ha brustit redan efter tio minuter. Otroligt trist. Både för Umeå IK och landslaget.

Samma kväll gjorde en annan korsbandslirare comeback längre söder ut i landet. Mittfälltseleganten Therese Sjögran äntrade Malmö IP och kämpar för att komma med till EM.

Annars var det mest positiva vi kunde utläsa av den första omgången att förhandsfavoriten Tyresö och utmanaren Malmö endast vann sina matcher med 1-0.

Umeå lyckades, trots Berglunds skada, pressa Tyresö som bara vann matchen med 1-0. Inget joggande där inte. Inte heller Malmö sprang ifrån sin premiärmotståndare Jitex i den premiären. Malmö, med anfallsstjärnor som Manon Melis, Anja Mittag och Elin Rubensson vann med 1-0.

Det är bra, det är väldigt bra för serien om det kan fortsätta så. Jämna matcher, tuffa matcher, heta matcher.


"Slipp filmande stjärnor och klackar som skriker könsord"

Men i en annan del av fotbolls Sverige förlorade båda nykomlingarna Mallbackens IF Och Sunnanå SK sina premiärer med stora siffror. Att steget upp till damallsvenskan från ettan är stort har vi nästan glömt bort under de senaste åren. Men alla förhandstips säger att det kommer bli svårt för Mallbacken och Sunnanå. Så även deras premiärmatcher.

Mitt tips, innan den första omgången, var att Tyresö vinner serien – i hård kamp med LdB FC Malmö. Strax efter går Kopparbergs/Göteborg och Kristianstads DFF en hård kamp om tredjeplatsen medan Mallbacken och KIF Örebro får lämna serien.

Efter första omgången ser jag ingen anledning att ändra det tipset. Kanske ser Örebro starkare ut än väntat, men det är ganska fegt att ändra ett tips efter en omgång. Så jag får stå fast vi mitt tips.

Mitt eget underbara tips till er:
Sök er till närmsta fotbollsarena och titta in damallsvenskan live. För att där slipper ni allt som oftast filmande stjärnor, klackar som häver ur sig könsord och söndagsfylla. Och framför allt för att damallsvenskan 2013 känns hetare än på mycket länge.

Damallsvenskan är helt enkelt den optimala uppladdningen inför EM.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV