Startsida - Nyheter

Demonstration mot våldtäkt

Statistik visar att omkring 80% av de polisanmälda våldtäkterna sker inomhus, av någon till offret närstående person och detta är något vi måste börja prata om.

Med detta citat vill Stjärnjouren påpeka att den vanligaste våldtäkten äger rum inom hemmets fyra väggar och att det inte alls är som många tror att våldtäkter enbart sker i skum park klockan ett på natten av en okänd förövare.

– Vi ser att många uttrycker sin avsky mot okända förövare, men när anklagelser om trakasserier eller övergrepp riktas mot deras egen son, bror eller killkompis är det svårt att ta till sig och lättare att lägga över skulden på offret, säger Linnea Eriksson, styrelseledamot i stjärnjouren, i ett pressmeddelande.

Stjärnjouren understryker att våldtäkt inte enbart är ett infall från en galen man utan att det är som de menar ett uttryck av strukturer av en destruktiv manlig norm som genomsyrar hela samhället. De skriver sedan vidare att denna norm kan bekämpas genom samtal och debatt på alla plan i samhället.

Carolina Gyllström och Hanna Nilsson, från Stjärnjouren, skrev i en debattartikel hos dagens arena den 18 januari att de anser att kommunerna gör för lite för att belysa denna fråga. De anser att det är fel att Sveriges kommuner förlitar sig på utomstående organisationer som Stjärnjouren för att undervisa i dessa frågor.

Därför kommer Stjärnjouren, Föreningen Storasyster och flera andra aktörer på söndagen den 24 februari genomföra en demonstration, som går från Nybergs torg i Sundbyberg klockan 16:00.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV