Startsida - Nyheter

”Det dödliga våldet mot kvinnor har ökat”

Palestinska Amany El Gharib har just kommit från Göteborg till Stockholm och ABF-huset på Sveavägen när vi ses. Först intervju och sedan ska hon tala på Interfems seminarium om internationell feministisk aktivism i samband med FN-dagen.

I Gaza jobbar hon med flera projekt, bland annat koordinerar hon program för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, samt projekt mot våld mot kvinnor. Det finns många problem vad gäller våld mot kvinnor, inte minst vad gäller våld i hederns namn.

Under den senaste tiden har flera fall uppmärksammats där palestinska kvinnor har dödats av närstående och enligt den palestinska organisationen Women's Centre for Legal Aid and Counseling har 25 kvinnor dödats bara i år.


Våld i hederns namn ökar

I ett fall i byn Deir al-Ghosoun utanför staden Tulkarem på Västbanken dödade en far sin dotter efter att släkten skrivit under ett dokument som tog avstånd från pappan för att han misslyckats med att kontrollera sin dotter, och som därmed ansågs ha dragit skam över familjens namn. Fadern ströp sin vuxna dotter då hon sov. Fallet har fått stor uppmärksamhet också för att en av de släktingar som skrev under dokumentet är en högt uppsatt politiker inom Hamas, Abdel Rahman Zeidan.

– Ja, det var ett hemskt fall, säger Amany El Gharib.

Det dödliga våldet i hederns namn har ökat på senare år, och Amany El Gharib förklarar det med att kvinnors situation har förvärrats, som en del i en värre situation för det palestinska samhället i stort.

– Fler kvinnor dödas i våld i hederns namn. Vad gäller våld mot kvinnor sker det också kvinnor emellan, säger hon och förklarar att framför allt relationen mellan en svärmor och hennes svärdotter kan vara känslig och leda till våld.


Lagar måste ses över

Lagstiftningen för Palestina är ett snårigt område med lagar som härstammar från de olika länder som styrt området historiskt. Lagar från Ottomanska riket, brittiska mandatet, Egypten och Jordanien, samt israelisk militärlag överlappar varandra. I Västbanken blir effekten av den jordanska brottsbalken straffreducering om misshandel eller mord begåtts i raseri och i Gaza får män lägre straff om de dödat en kvinnlig släkting då kvinnan ansetts ha dragit skam över familjen.

– Våra lagar behöver ändras på en rad punkter, inte minst vad gäller detta, och kring giftermål och arvsrätt. Det är i dag möjligt för en bror att döda sin syster för att han inte vill dela arvet med henne och bara fängslas i mellan tre till sex månader, säger Amany El Gharib.

Grupperna hon jobbar med i Gaza når ut till omkring 3 000 personer årligen, omkring 2 600 kvinnor, 200 ungdomar och 200 män deltar i de olika workshop som anordnas. Amany El Gharib sätter ihop fokusgrupper som lägger sina synpunkter på vilka frågor som bör prioriteras och erbjudas i form av workshops. På det sättet får deras seminarier och möten en lokal förankring och risken att aktiviteterna ska styras av biståndsgivarnas intressen minskar.

– Det kan handla om medicinska frågor, psykologiska frågor eller om familjeplanering som gynekologer får hålla i.


Mod kan bryta tabun

Det handlar ofta om marginaliserade grupper, i flyktingläger eller på landsbygden. Det ställer krav på den som håller i mötet. Att bryta tabun och tala om exempelvis preventivmedel med en grupp män är inte helt enkelt för en ung ogift kvinna och kräver mod.

Amany El Gharib har det, och hon berättar om ett möte med ett 20-tal bönder i Rafah i södra Gaza, från ett socialt konservativt område. Då hon tog upp vikten av familjeplanering, inte minst för kvinnans hälsa, svarade en man att det inte var något problem: ”Om min fru dör kan jag bara gifta mig med någon annan”, hade mannen sagt.

– Jag sade då att en fru är en människa och inget man kastar bort som något gammalt skräp. Jag argumenterade med honom och till slut kom vi vidare. Efteråt var det flera av männen som skrev upp sina fruar för att träffa gynekologer för att prata om preventivmedel.

– Det är viktigt hur du talar med en grupp, du måste tala med dem på deras sätt och vara beredd på att tala om det mesta, säger hon och förklarar också vikten av att låta det lokala behovet styra. Först ut på fältet – sedan ta med erfarenheterna till kontoret, inte tvärtom. Då blir det lätt fel, fel sätt att angripa frågorna på.


Giftermål skjuts upp

Ett problem vad gäller sexuell och reproduktiv hälsa kan vara sexuellt överförbara sjukdomar. Ofta är det kvinnor som kommer och får behandling, medan deras partner som givit dem smittan inte behandlar sig. Därmed kan kvinnorna smittas på nytt.

Amany El Gharib återkommer till att frågorna kring patriarkala fenomen i det palestinska samhället och den långa israeliska ockupationen – och sedan många år numera också den israeliska blockaden av Gaza – är tätt sammanbundna.

Den förvärrade situationen med hög arbetslöshet, ekonomisk kris och det faktum att Gazaborna är mer eller mindre konstant inspärrade i det som har kallats världens största utomhusfängelse leder till mer extrema former av våld mot kvinnor till exempel. Men ett område där den förvärrade ekonomiska situationen faktiskt har haft en indirekt positiv inverkan är på antalet tidiga giftermål.

– Tidigare har det varit ett omfattande problem med tidiga giftermål, men på grund av den ekonomiska situationen har folk inte råd att gifta sig, och skjuter därmed upp giftermålen.

– På samma sätt har frågor kring preventivmedel, som tidigare var stigmatiserade, blivit mer accepterade. På grund av den ekonomiska situationen är man tvungen att använda sig av preventivmedel och familjeplanering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV