Startsida - Nyheter

#8mars: ”Det går inte att prata om feminism här”

Med anledning av den internationella kvinnodagen hölls ett seminarium för journalister i Bryssel den 6-7 mars. Temat för seminariet var hur kvinnor har påverkats av den ekonomiska krisen. Det hölls en workshop där politiker, representanter från olika organisationer och andra sakkunniga diskuterade ämnet och journalister fick möjlighet att ställa frågor.

Nivån på debatterna varierade och ett stort spektrum av åsikter framfördes. Den gröne europaparlamentarikern och spanjoren Raül Romeva i Rueda pekade ut män som ansvariga för den ekonomiska krisen.

– Beslut som tagits om den ekonomiska krisen har drabbat kvinnor hårdare än män. Kvinnor var redan innan krisen diskriminerade och nu är det ännu värre. Män är ansvariga för krisen eftersom det är de som har tagit besluten.

En annan paneldeltagare var noga med att framhäva att arbetet för jämställdhet inte är en feministisk kamp. Efter seminariet träffade jag Mikael Gustafsson (V) som är ordförande i Europaparlamentets utskott för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män. Han förklarade att just feminism är ett känsligt ord i EU.

– Det går inte att prata om feminism här, det är bara att glömma.

Det är inte många som kallar sig feminist i EU enligt Gustafsson och det är nästan aldrig män. Förutom han själv då. Han ser till att förklara att han är feminist så ofta som möjligt. Reaktionen från övriga politiker är tystnad.

– Men det här är ju kopplat till en snedvriden syn på feminism och en mytbildning om vad en feminist är.


Lönegapet viktigaste frågan

Enligt en undersökning gjord på uppdrag av Europaparlamentet tycker EU:s medborgare att lönegapet mellan kvinnor och män den viktigaste orättvisan mellan könen. Det är också den orättvisan, tillsammans med svårigheten för kvinnor att få ihop privat- och arbetslivet, som flest personer tycker har förvärrats i och med den ekonomiska krisen. Undersökningen presenterades vid seminariet och öppnade bland annat upp för en diskussion om lönegapet.

– Kvinnor blir straffade för att de föder barn. Ju fler barn en kvinna föder, desto mindre tjänar hon jämfört med en man, förklarade Silvana Koch-Mehrin, en liberal europaparlamentariker från Tyskland som var moderator för två av paneldiskussionerna under seminariet.

Även enligt Mikael Gustafsson är lönegapet är en av de viktigaste frågorna som EU styr över. Men den allra viktigaste frågan enligt Gustafsson är mäns våld mot kvinnor.

– Det har en symbolik i sig för det återspeglar det patriarkat vi hela tiden befinner oss i. Det visar att män anser sig ha rätt att förbruka eller bruka kvinnokroppar. Det är en effekt av att vi har ett samhälle som inte bygger på lika villkor.


Både beröm och kritik

Flera gånger under seminariet, både under paneldebatter och under raster, pratades det om att ordföranden i EU:s jämställdhetsutskott är en man. En något upprörd tjeckisk journalist frågade varför en man satt på ordförandeposten. Men Mikael Gustafssons ordförandeskap hyllades också med hänvisning till att jämställdhet bara kan uppnås genom samarbete mellan könen. Den reaktionen är en av de typer av kommentarer som Gustafsson berättar att han brukar få, och positiva kommentarer förekommer även i andra varianter.

– Jag får också kritik för att jag är man, utifrån utgångspunkten att vi har så få kvinnliga ordföranden i EU och få kvinnor som har makt och sen till och med i själva jämställdhetsutskottet ska det komma in en man. Och den kritiken är befogad, men för mig är det viktigaste att vi har en feminist som ordförande och eftersom jag är feminist så tycker jag att det är bra. Sen är ju det stora problemet inte vem som är man eller kvinna i jämställdhetsutskottet utan det är representationen i alla 22 utskott vi har i parlamentet. I utskotten är en klar majoritet av ordföranden män och det är jag ju naturligtvis en del av.

Mikael Gustafsson har märkt en förändring i hur EU ser på jämställdhetsutskottet sedan han tillträdde som ordförande.

– Det är tragiskt men när män pratar så lyssnar människor mycket mer. Och nu när en man är ordförande för jämställdhetsutskottet så blir det helt plötsligt viktigare än förr. Det är otroligt beklagligt att det är så men vi vet ju om det och då ser jag till att utnyttja situationen. Om nu folk lyssnar mer på mig bara för att jag är man så ser jag till att flytta fram de feministiska positionerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV