Startsida - Nyheter

Diktaturens barn söker makten

I Uruguay är politik ett familjearv. I nästa val, 2014, ställer sönerna till tidigare presidenter upp. En av dem, Juan María Bordaberry, bad militärerna ta makten från det civila samhället och dömdes för brott mot mänskliga rättigheter. Han styrde landet som diktator tillsammans med militärerna. I sonens diskurs nämns inte detta en enda gång. Han räknar med väljarnas korta minne.

Nästa kandidat är sonen till den mest korrupte president som har styrt detta land, en man som har gjort sig rik på mutor. Men väljarna här glömmer fort, säger enkäterna som ger sönerna stora chanser att bli valda, om inte till presidenter åtminstone till riksdagsledamöter. Eftersom Uruguays riksdagsledamöter är bland kontinentens högst betalda, är att bli vald ett pris som många eftertraktar.


Konservativ vänster

Breda Fronten, Frente Amplio, den långvariga vänsterkoalition som har innehaft makten i sju år, bjuder på få överraskningar. Den sjuttiofyraårige Tabaré Vázquez, socialdemokratisk läkare som styrde landet mellan 2005 till 2010, sade nej till att kandidera på nytt i flera år, men lät sig övertygas. Han är en envis abortmotståndare och avslöjade att han hade tänkt be president Bush om stöd mot Argentina när länderna slogs för etablering av pappersfabrikerna längs Uruguay floden.

Hans tänkbara vicepresident, Raul Fernando Sendic, är också sonen till den legendariske gerillakämpe Raul Sendic, advokaten som startade Tupamaros-rörelsen på sextiotalet. Han dog i sviterna av tortyren efter tretton år i fängelset, där han var den uruguayska diktaturens gisslan och tillbringade långa tidsperioder fången i ett hål utgrävt i marken.

Att Breda Fronten inte förmår utse en annan kandidat är märkvärdigt men konsekvent med landets konservativa väljare, till och med de som väljer en vänsterregering är djupt konservativa och ser i socialdemokratin ett tryggare val. De gamla kommunister, kristdemokrater och nationalister som också ingår i Breda Fronten, har valt att ställa upp bakom Vázquez, en politiker med hög procent popularitet i landet.


Radikal utmanare

Man trodde att Vázquez skulle vara den enda kandidaten och många unga hotade med att rösta blankt. Men MPP, det regerande partiet, den del av Frente Amplio som består av gamla Tupamarosgerillan och många unga nya väljare, hade ett överraskande kort att spela för att snuva Vázquez. De presenterade en kvinna, Constanza Moreira, en femtitreårig statsvetare och sociolog som står för en radikalare syn på politiken och på världen. Hon är feminist och utmanar Vázquez i abortfrågor och i hans syn på Amerikas roll i världen.

Alla undrar om Vázquez ska våga be henne att bli vicepresidenten med honom och bana vägen då för hennes val till presidentposten 2019.

Jag kommer att rösta på Constanza och hoppas att hon, med Dilma Roussef, Brasiliens president och Michelle Bachelet, Chiles förra president, som kandiderar på nytt, blir en trojka av kvinnliga politiker som ändrar på politiken inifrån och som gör slut på sönernas ärvda poster.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV