Prenumerera

Logga in

Nyheter

Efter Tjejjourens larm: ”Det får vara nog med duttandet!”

I går meddelade Tjejjouren i Malmö i ett debattinlägg i Feministiskt Perspektiv att de har gått ut i strejk på grund av ohållbara arbetsförhållanden.

Tjejjouren i Malmö vänder sig till flickor och kvinnor mellan 12-30 år, och bara i år har de haft 933 stödsökande. Av dem är majoriteten mellan 14-22 år. De flesta är barn som bevittnat våld och barn som utsatts för våld. Men trots det tvingas Tjejjouren dra ner på antalet tjänster.

Två halvtidstjänster har krympt till en tjänst på 25 procent, samtidigt som trycket på jouren har ökat de senaste åren. I dag beklagade Malmös rödgröna majoritet att jouren tvingats stänga ner sin chatt- och mailjour. Bakgrunden är att statens och Länsstyrelsens bidrag till Tjejjouren har minskat.

”Ovärderligt arbete”

”Den rödgröna majoriteten i Malmö anser att Tjejjouren bedriver ett ovärderligt arbete för många tjejer genom sin stödverksamhet till de som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp”, skriver de i ett pressmeddelande.

De framhåller att kvinnofridsarbetet är högt prioriterat i Malmö och att staden ger årligen bidrag till både kommunal verksamhet och fristående jourer som arbetar mot våld i nära relationer. Från 2013 har grundstödet till kvinnofridsarbetet förstärkts med 3 miljoner kronor årligen. Malmös stöd till Tjejjouren i Malmö höjdes med ytterligare 120 000 kronor, varav 70 000 i grundbidrag och 50 000 i särskilt utvecklingsmedel.

Det ekonomiska stödet från Länsstyrelsen har minskat de senaste åren och mycket tid och resurser går åt till att söka kortsiktiga projektmedel. Många föreningar signalerar att det försvårar att möjligheterna att bedriva långsiktiga och stabila verksamheter.

– Vi gör en tydlig satsning på kvinnofridsarbetet som handlar om att förstärka de organisationer som arbetar med utsatta tjejer i Malmö. En av dessa organisationer som fått ta del av förstärkningen är Tjejjouren i Malmö. Genom ett extra utvecklingsmedel hoppas vi kunna hjälpa föreningarna att hitta nya finansieringskällor och rekrytera ytterligare volontärer till sitt betydelsefulla arbete, säger Carina Nilsson,S, ordförande för Sociala resursnämnden.

”Sluta dutta!”

Vänsterpartisten Martina Skrak anser att regeringen måste ta ett större ekonomiskt ansvar för att se till att arbetet mot våld mot tjejer och kvinnor kan ske långsiktigt:

– Regeringen måste lyssna på tjejjouren, det får vara nog med duttandet! Det behövs faktiskt ett statligt grundstöd. Vi måste vara många aktörer som hjälps åt för det handlar trots allt om tjejers och kvinnors liv och trygghet, säger Martina Skrak, V, jämställdhetskommunalråd i Malmö.

Tjejjouren i Malmö får statligt stöd, men det är ett utvecklingsstöd och kan därför inte användas i den dagliga verksamheten. Detta och det faktum att det stöd de kan söka och få gäller ett år i taget innebär stora svårigheter för tjejjouren att planera sin verksamhet långsiktigt.

Svårt hitta pengar

Att leta finansiärer är också tids- och resurskrävande, något som är svårt att klara av på en 25-procentig tjänst. Tjejjouren skriver i ett svar till Feministiskt Perspektiv att de sedan beskedet från Socialstyrelsen har letat efter andra finansiärer, utan resultat:

– Var ska vi hitta dessa finansiärer? Vem är det som ska ta ansvaret för att ha en fungerande tjejjour i Malmö? Det framstår som att både Socialstyrelsen och Malmö Stad från olika håll tycks förlita sig på att den andra ska ta ansvaret för att vår verksamhet ska kunna bedrivas. Vi i Tjejjouren i Malmö, eller rättare sagt de tjejer som vänder sig till oss, hamnar på så vis mellan stolarna, säger de i ett mail.

Detta innebär att Tjejjouren, som alltså den röd-gröna majoriteten i Malmö anser bedriver ett ovärderligt arbete, har svårt att få den grundläggande verksamheten att gå runt. I den ingår förutom administration och ansökningar om finansiering, själva stödverksamheten, men också att hålla studiecirklar och hålla i utbildningar i Malmö, liksom interna utbildningar och mycket mer. Den 25-procentiga tjänst de nu har råd med räcker endast till bokföring, betala räkningar och svara föreningsmail, förklarar Tjejjouren:

– Resterande administration tvingas de ideella hjälpa till med. Att vi därutöver ska ha tid och ork att hålla igång våra verksamheter och söka andra finansiärer har vi svårt att få ihop. Det skapar ingen bra arbetsmiljö för varken de anställda eller ideella, säger dem och efterlyser en dialog med politiker på såväl kommunal som statlig nivå:

– Något måste förändras om Malmö fortfarande vill erbjuda en tjejjour i en stad där över hälften av invånarna är under 35 år!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV