Startsida - Nyheter

Elmas Arus Europarådets första Wallenberg-pristagare

Europarådets Raoul Wallenberg-pris tilldelas Elmas Arus, ordförande för organisationen Zero Discrimination Association (ZDA) och förkämpe för romers rättigheter i Turkiet.

Det framgår av ett pressmeddelande från Olof Palmes internationella center, som stödjer ZDA:s arbete och tidigare i år nominerade Elmas Arus till mottagare av priset. Vidare berättas att Elmas Arus är en romsk kvinna som i många år har arbetat för stärkta rättigheter i Turkiet för romer och för de som lever som romer (dom-, lom- och abdal-folken). När hon var 13 år ville hennes familj gifta bort henne, men hon vägrade och trots familjens protester färdigställde hon en grundskoleexamen, och senare även en universitetsutbildning. Familjen ville helt enkelt inte att hon skulle gå i skolan och tvingas utstå den diskriminering det skulle innebära.

Elmas Arus är grundare av ZDA. Organisationen sprider information om situationen i Turkiet för romer och de som lever som romer, med särskilt fokus på flickors och kvinnors rättigheter. Organisationen ses enligt Olof Palmes internationella center som en av Turkiets främsta röster för stärkta rättigheter för romer och de som lever som romer.

– Elmas Arus är en stark kämpe för mänskliga rättigheter och demokrati. Hon är ett inspirerande föredöme som fortsatt sitt arbete trots svåra omständigheter. Därför var det självklart för oss att nominera henne till Raoul Wallenberg-priset, säger Jens Orback, generalsekreterare Palmecentret.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV