Startsida - Nyheter

#em13: Norge till final

Det krävdes 120 minuter och straffar för att skilja Norge och Danmark åt. Danmark lyckades gå igenom en hel mästerskapsturnering utan att vinna på ordinarie tid. Och i semifinalen mot Norge förlorade de på straffar.

Danmark kom till kvartsfinalen tack vare lottdragning (och Ryssland fick packa och åka hem). De tog chansen med råge, och slog ut finaltippade Frankrike på straffar. Men i semin blev alltså Norge ett nummer för stort.

Norge tog ledningen redan efter tredje minuten på hörna genom Christensen. Detta tack vare en målvaktstabbe; Petersen gick ut helt fel. Danmark hade mycket av spelet under matchen, men det tog ända till 87:e minuten innan de kunde kvittera. Efter frispark fick Knudsen bollen i mål.

På övertid försökte Danmark forcera in ett mål men lyckades inte. Liksom mot Frankrike blev det straffar för Danmark, men denna gång lyckades de inte vinna. Målvakten Ingrid Hjelmseth blev Norges hjälte: hon inledde med två räddningar och bäddade för den norska segern.

På söndag väntar alltså Tyskland för Norge på ett utsålt Friends arena. Det är Norges femte final sedan EM inleddes 1984; senaste gången var 2005 och då förlorade de mot Tyskland. Något de även gjort två gånger tidigare. Tyskland å sin sida har varit i final sju gånger, och vunnit varenda en.

Det kommer bli en stor final.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV