Startsida - Nyheter

EU:s jämställdhetsambitioner saknar förändringspotential

I en ny avhandling har Dolores Calvo granskat hur EU lever upp till ambitionen att samtliga policy-dokument ska genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.

– Det verkar vara politiskt korrekt att tala om gender och att EU ska arbeta för att nå mål om jämställdhet. Men när man tittar närmare på det baseras resonemangen på en förståelse av jämställdhet som en fråga om att hantera skillnader mellan män och kvinnor inom olika områden. Man missar mer djupt liggande strukturer som är de verkliga hindren för jämställdhet, säger Dolores Calvo i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

I avhandlingen, Mainstreaming Gender in Migration and Development – Policies in the European Union, har hon analyserat både generella policy-dokument och de som specifikt gäller utvecklingssamarbete och migration. Hon har också intervjuat åtta jämställdhetsexperter och jämställdhetsadministratörer.

Slutsatsen blev att policy-dokumentens fokus snarare är stereotypa föreställningar om manligt och kvinnligt än en djupare analys av strukturella orsaker till dålig jämställdhet.

– För att jämställdhet på riktigt ska kunna bli en integrerad del av politiken och samhällslivet i EU krävs det att rådande strukturer och maktrelationer utmanas. Men policy-dokumenten jag har gått igenom saknar detta perspektiv, och är därmed dränerade på verklig förändringspotential, säger Dolores Calvo.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV