Nyheter

Expressens ursäkt futtig

”Tidningen grundades 1944 av juden Albert Bonnier jr. som en så kallad motvikt mot den nationalsocialistiska aktivism som genomströmmade samhället.”

Ungefär så skulle en beskrivning av Expressen lyda med den nazianstrukna terminologi som användes i nämnda tidnings direktsändning från nazidemonstrationen i Stockholm på Kristallnattens minnesdag. Nyhetsankaret Fredrik Lennander höll tittarna uppdaterade huvudsakligen genom att högläsa presskommunikéer och återge filmklipp från Svenska motståndsrörelsen (SMR), eller som han själv sa ”Nordiska motståndsrörelsen”.

SMR är Sveriges våldsammaste nazistorganisation. Dess uttalade mål är att störta majoritetsdemokratin med våld och införa diktatur. Ledaren Klas Lund är dömd för dråp, rån, misshandel och olaga vapeninnehav. Flera SMR-medlemmar är dömda för hets mot folkgrupp, doping, grov misshandel, olaga hot och mordbrand.

På plats vid Karlaplan befann sig Expressen-TV:s reporter Ludvig Drevfjäll bakom "så kallade motdemonstranter" med begränsad vy över ”den tillståndsgivna demonstrationen”. Vad krävs för att räknas som legitim motdemonstrant? Just att nazidemonstrationen var tillståndsgiven ansåg Lennander och Drevfjäll vara så pass relevant att de påpekade det löpande genom sändningen.

Den tillståndsgivna ”högerdemonstrationen” hölls med anledning av morden på ”aktivister” från det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning. 9 november är även "ett viktigt datum i den nationalsocialistiska kalendern", förklarade Lennander, för på det datumet 1938 ”förstördes några juvelerarbutiker”. Ja, det är klart att de judiska juvelerarnas kristaller måste ha stuckit i ögonen på långtidsarbetslösa arier.

I själva verket var Kristallnatten 9 november 1938 pogromernas pogrom, varunder 7 500 judiskägda butiker vandaliserades, 267 synagogor brändes ned, 400 judar mördades och ytterligare 30 000 arresterades och deporterades till koncentrationsläger.

Drevfjäll rapporterade att flera motdemonstranter var maskerade. Han rapporterade det faktiskt fyra gånger under loppet av två minuter. ”Högerdemonstranterna” förmedlade via Lennander att ”vänsterextremisterna” tilläts komma obehagligt nära ”den tillståndsgivna högerdemonstrationen”, vilket aldrig är fallet när rollerna är omvända om man får tro SMR och Fredrik Lennander. ”Kristallnatten,” klargjorde Lennander ”är det som i historieböcker sägs ha utlöst det som kallas ’Förintelsen’".

Det ”som kallas ’Förintelsen’” innebar som bekant, vilket man borde kunna förutsätta att Expressens medarbetare lärt sig i grundskolan, att 11 miljoner människor – judar, romer, fackföreningsmedlemmar, lesbiska, funktionsnedsatta, pacifister, spädbarn – mördades av ”nationalsocialistiska aktivister”.

Efter att ha kritiserats för ovan skildrade rapportering bad Expressen-TV:s editionschef Alexandra Forslund om ursäkt. Det vill säga, hon bad om ursäkt för att hennes reportrar inte hade varit ”tillräckligt tydliga med kopplingen till Förintelsen”, inte för att de hade brukat nazipropaganda som en pålitlig källa, misstänkliggjort antifascister, gullat med nazister och i princip förnekat Förintelsen.

Expressens ursäkt är futtig och vidrör inte ens de bedrövliga felen i rapporteringen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV