Startsida - Nyheter

Få anmäler diskriminering enligt DO

Diskrimineringsombudsmannens (DO) årsredovisning för 2012 är nu färdigställd. Årsredovisningen visar bland annat att det kom in färre anmälningar in till DO under 2012 jämfört med 2011. Minskning visar dock inte om den faktiska diskrimineringen i samhället ökar eller minskar.

– Tvärtom pekar ett flertal rapporter på att mörkertalet är stort och att de som väljer att anmäla till DO är få i jämförelse med de som verkligen utsätts för diskriminering, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg, i ett pressmeddelande.

Den genomsnittliga handläggningstiden för ett ärende har mer än halverats – från 147 dagar 2011 till 60 dagar 2012. Den förkortade handläggningstiden är enligt DO ett resultat av ett förändrat arbetssätt.

– Det här innebär att DO:s resurser används effektivare och att anmälare och anmälda snabbare får besked om vi avser att utreda och/eller gå vidare med ett ärende eller inte. Arbetssättet innebär också att DO kan lägga mer tid på att utreda ärenden som kan driva arbetet mot diskriminering framåt, säger Agneta Broberg.

DO vill lägga mest tid på de fall som kan få stort genomslag och förbättra situationen för många individer. Agneta Broberg betonar dock att alla fall som kommer in till DO är viktiga.

– Att synliggöra diskriminering är en väsentlig del i arbetet med att förebygga och motverka diskriminering. Därför är alla anmälningar som kommer in till DO oerhört viktiga eftersom de kan hjälpa oss att förstå hur diskrimineringen i samhället ser ut, säger Agneta Broberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV