Nyheter

Fackförbund erbjuder samtalsstöd vid mobbning

Vision är det första fackförbund som går ut och erbjuder sina medlemmar professionellt samtalsstöd när de utsätts för mobbning på jobbet. Tidningen Arbetsliv skriver om stödet vars syfte är att förebygga sjukskrivningar och långa konflikter ute på arbetsplatserna. Detta genom att komma in i ett tidigt skede, innan trakasserierna leder till sjukskrivning och svårlösta konflikter med arbetsgivaren.

Enligt Arbetsmiljöverkets siffror är cirka nio procent av arbetstagarna i Sverige utsatta för kränkande särbehandling på jobbet. Carola Löfstrand, arbetsmiljöspecialist på Vision, ser särskilt stora problem inom kommun- och landstingssektorn. Många frågor till Visions medlemsrådgivning handlar om kränkningar, trakasserier och arbetsplatskonflikter.

– Många gånger blir facket inkopplat när det gått för långt. Relationerna mellan den anställde och arbetsgivaren kan vara körda i botten och arbetsgivaren vill bara få bort den här personen. Eftersom det saknas en lag mot trakasserier i arbetslivet blir det istället förhandling runt omplacering eller uppsägning. Varje gång någon som blivit mobbad till sjukskrivning mister sitt jobb är risken att det blir en lång väg tillbaka till arbetslivet. Samtalsstödet kan vara en del i att förebygga en sådan händelseutveckling, säger Carola Löfstrand till tidningen Arbetsliv.

Samtalsstödet erbjuds på försök under hela 2013 och ska sen utvärderas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV