Trots DNA-bevis friade tingsrätten fosterhemspappan i ett uppmärksammat våldtäktsmål efter att en osannolik förklaring. I veckan dömdes han till fängelse av Svea hovrätt, men är fortfarande på fri fot, och flickan som han utsatte för övergrepp kommer inte att kunna kräva skadestånd.
Det blev en fällande dom i Svea hovrätt efter överklagan i det uppmärksammade mål där en fosterhemspappa friades av tingsrätten trots DNA-bevis.
Han döms nu till 2,5 års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn, men fälls inte på alla åtalspunkter. Den flicka han utsatte för övergrepp placerades i fosterhemmet på grund av dåliga hemförhållanden, som inbegrep hedersrelaterat våld och förtryck.
Nu kan flickan, trots fällande dom, inte kräva skadestånd eftersom rätten kräver fullmakt från den biologiska pappan, som inte är beredd att skriva under. Det framgår av pressmeddelandet från Svea hovrätt:
”Hovrätten har inte prövat frågan om mannen är skadeståndsskyldig mot flickan. Hennes överklagande rörande skadestånd avvisades före huvudförhandlingen i målet, eftersom hon är omyndig och hennes vårdnadshavare inte hade skrivit på fullmakt som skulle ha gett målsägandebiträdet rätt att överklaga.”
Det är första gången i Sverige som en domstol friar en man från våldtäkt trots att man hittat hans sperma i målsägandens kropp. I ett läge när det redan är få sexualbrottslingar fälls har farhågorna om vad tingsrättens resonemang skulle kunna leda till varit stora bland kvinnorättsaktivister.
Förövaren har dock inte varit häktad under förhandlingarna och enligt Aftonbladet var han försvunnen när polisen skulle hämta honom sedan den fällande domen meddelats.
Aftonbladet har också intervjuat flickan, som säger att hon blev både överraskad och glad över att fosterhemspappan blev dömd. Att hon inte hade trott att hovrätten skulle döma eftersom tingsrätten friade:
– De trodde inte på min berättelse. Det var jobbigt för mig att de inte trodde på mig och jag blev jätteledsen att de hade trott på honom istället.
Hon berättar att hon därför inte drivit fallet i första hand för sig själv utan för andra tjejer som riskerar att råka ut för samma sak.
– Jag tror att det finns många tjejer i dag som inte vågar berätta sina historier för samhället, säger hon till Aftonbladet.
Om tiden sedan tingsrättens dom säger hon:
– Jag har varit rädd för att gå ut. Jag tror än i dag att han ska hitta mig.
Ett stort antal kvinnoorganisationer samlades på initiativ av Kvinnors nätverk utanför hovrätten – både i samband med domstolsförhandlingarna inleddes och i dag när domen skulle meddelas – för att visa sitt stöd och sin oro för konsekvenserna av de resonemang som har förts i fallet samt protestera mot att förövare i sexualbrottsfall ofta går fria.
Organisationerna har på initiativ av Sveriges Kvinnolobby har krävt ett haverimöte justitieminister Beatrice Ask och står fast vid sitt krav på en haverikommission som granskar sexualbrotten.
Juristerna Sara Bäckström, talesperson i Kvinnors nätverk, och Madeleine Leijonhufvud, straffrättsprofessor, uttrycker nu kritik i en artikel i Svenska Dagbladet, dels för att flickan, som var 16 år när övergreppen begicks, har fått vänta på så länge på upprättelse. Och dels för att domstolen inte inväntade hennes 18-årsdag så att skadeståndsfrågan kunde prövas.