I dagarna är det precis ett år till den internationella feministiska konferensen Nordiskt Forum går av stapeln i Malmö. Flera feminister var i dag inbjudna att hålla korta tal inför forumet på en releasefest som hölls i Stockholm. Feministiskt Perspektivs chefredaktör var en av dem. Vi publicerar här hennes tal i sin helhet och hoppas kunna publicera fler de närmaste dagarna.
”Det är feminismen som håller demokratins förädlingspotential”
Orden är inte Simone de Beauvoirs, Gudrun Schymans eller Gertrud Åtsröms. Ordens är Arne Ruths, som på ett seminarium om högerextremismens kvinnosyn i riksdagen för några veckor sedan, tillsammans med många av oss andra, noterat att feminismens på punkt efter punkt står för fascismens och högerextremismens motsats.
Vi har blivit inbjudna att hålla pepptal här i dag – och vi vet alla att det behövs ett och annat pepptal mellan varven. Det påminner inte minst Nordiskt Forum om. Bakgrunden till Nordiskt Forum är att summan av de demokratiska staterna i världen – FN:s medlemsländer – inte skulle förmå upprätthålla det värdedokument – den så kallade Pekingplattformen – som vi helst skulle vilja bygga ut.
Vi som är här i dag har varit med om både upp och nedgångar för feminismen. Vissa år är feminismens inne, andra år är den ute. Ett år – 1999 – ville alla vara feminister. Alla riksdagens då sju partier hade sin egen definition av att vara feminist. Vi minns alla 1999 – året då Göran Persson var feminist. I dag är det inte så.
Vi har just summerat ett år av diskussioner om de hat och hot som är vardag för en feminist – även i Sverige. Jag vill påstå att vi går stärkta ur den här diskussionen. I dag känner de flesta till hur ett vardagligt hat- eller hotbrev kan låta för en feminist och det har inte ekat lika tomt mellan feminister och så kallade antifeminister.
Feminismen finns också på en rad nivåer i samhället. Vi har en feministisk jämställdhetsminister, en feministisk syn ligger till grund för DO:s styrdokument och Försäkringskassan fortsätter att argumentera för jämställt föräldrauttag även om direktiven har dragits tillbaka. Vi har en feministisk veckotidning, ett (eller ja flera) feministiska partier, flera feministiska tidskrifter och forum. Det finns feministiska bloggar, radioprogram och en hel drös feministiska grupper, organisationer och profiler. Det finns eministiska föreställningar, böcker och artister. Nästa år har vi också ett Nordiskt Forum.
Men vissa dagar, vissa år, vissa tider behöver vi varandra mer än andra!
Vi som driver Feministiskt Perspektiv brukar återvända till ett citat från Feministisk Tribunal som vill höll i höstas: ”Vi måste arbeta tillsammans!” Uppmaningen är tidskriften Fuls chefredaktör, Nasim Aghilis, och springer ur en diskussion om vita feministers oförmåga att lyssna till sina rasifierade medsystrar. I vissa tider, i vissa frågor måste vi arbeta tillsammans och det förutsätter att vi lyssnar på varandra.
Nordiskt Forum erbjuder en stor chans att mötas; mötas över de feministiska gränserna, över de geografiska gränserna och över de politiska och strukturella gränserna – låt oss ta tillvara på den möjligheten och lyssna på varandra!