Startsida - Nyheter

Feminismen huvudfråga för v inför valet 2014

Under fredagen presenterades Vänsterpartiets nya feministiska kampanj #nyavågen av partiledare Jonas Sjöstedt och Rossanna Dinamarca, feministisk talesperson, på Teater Tribunal i Stockholm.

- Vi vet att jämställdhet är en fråga som brukar försvinna från den politiska debatten om man inte aktivt driver den. Vi har inte råd att vänta på att jämställdheten ska infinna sig, sade Rossana Dinamarca.

Offensiven, som presenteras utförligare i en längre intervju med Malmös jämställdhetspolitiska kommunalråd Martina Skrak, innehåller fyra områden: Lönerna, Kvinnojourerna och våldet mot kvinnor, välfärden och föräldraförsäkringen.

- Nu utmanar vi de andra partierna. Vänsterpartiet tänker göra feminismen till en huvudfråga inför valet 2014, sade Jonas Sjöstedt.


Följa Malmös exempel

Bland annat vill Vänsterpartiet följa Malmö som lokalpolitiskt exempel och höja lönerna för underbetalda kvinnor i den offentliga sektorn och därmed sätta press på den privata, ge jourerna ett långsiktigt stöd, införa samtyckesreglering vid sexualbrott och öka anslagen till kommunerna för att förstärka barn- och äldreomsorgen. Sedan tidigare vill Vänsterpartiet, som enda parti i Sveriges riksdag individualisera föräldraförsäkringen.

Ett av huvudkraven i offensiven är rätt till heltid men man vill också begränsa tiden en person kan arbeta i så kallade visstids- eller timanställning.

– Vi vill avskaffa begreppet visstidsanställning. Vi vill också sätta en tidsgräns för bemanningsföretagen. I förlängningen vill vi avskaffa bemanningseländet, sade Jonas Sjöstedt.


Besked om kortare arbetsdag under våren

Ett annat förslag som varit uppe till diskussion är det om sex timmars arbetsdag, men det fanns inte med i offensiven:

– Vår kongress har beslutat att vi ska driva kravet på sex timmars arbetsdag och vi har en grupp som utreder frågan så den är högst levande inom partiet, sade Rossana Dinamarca.

Jonas Sjöstedt menade att svårigheten med sex timmars arbetsdag är att svara på hur man ska genomföra den:

– Vi kommer att invänta utredningen som presenteras under våren och lämna besked före valet.

Kampanjen Den nya feministiska vågen innehåller också en kampanjvideo, en låt och en kampanjsida på webben.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV