Startsida - Nyheter

Feministisk guide till socialistiskt forum

Det är lika bra att gå upp tidigt, äta en rejäl frukost och se till att vara på plats innan klockan tio, för årets socialistiska forum har ett flertal feministiskt intressanta programpunkter.

Redan klockan tio inleds forumet med ett namnkunnigt och antagligen mycket intressant seminarium med titeln "En grundsten i varje demokrati: kvinnors rätt att bestämma över sin kropp. Vad händer med kvinnors röster i den arabiska våren?" Huvudtalare är Khadidja Ksouri Ben Hassine, professor i filosofi på University of Tunis och generalsekreterare för Association of Tunisian Women for Research and Development (AFTURD). Samtalsledare är Arne Ruth, före detta kulturchef på DN och bland övriga talare finns Mona Sahlin, forskaren Jenny Westerstrand och den exiliranske feministen och debattören Haideh Daragahi.

Efter detta hinner man lagom till seminariet Det feministiska språket klockan 11.30, där scenkonstproducenterna Sara Bergsmark och Sofia Wärngård Lang leder ett samtal om språkets makt, sprängkraft och potential i den feministiska rörelsen med bland andra Hanna Wildow, Rebecka Bohlin och Ellen Nyman i panelen. Efter lunchen går det sedan att hänga kvar i restaurangen där samtalet Scenkonsten som politisk kraft sätter igång klockan 14.

Då det blir tydligare för varje dag att den feministiska scenkonsten är mycket viril och antagligen kommer fortsätta vara det även nästa år känns ett seminarium om detta högst relevant. Och vad kan passa bättre än att titta närmare på den med hjälp av de skarpaste glasögon landet har, nämligen professor Tiina Rosenbergs.

Under en timme samtalar hon med regissören Rojda Sekersöz från konstnärskollektviet Ardour och regissören Jonathan Möller från uppmärksammade Det Sovande Folket. Ett turnerande musikteaterprojekt med Jannes Fenomenala Orkester presenteras också av producenten Isabella Roos.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV